K slavíkům na sedle

Žádné komentáře u textu s názvem K slavíkům na sedle
Vracíme se v ohlédnutí zpátky k odchytům v Jeseníkách, které i letos běží. Web funguje. Statistiky taky, dokonce v nové úpravě a vidno tam znovu i slavíky!
Pro (Luscinia megarhynchos) 7:5 a 43:22 u (Lusinia luscninia) je poměr ptáků z nocí k chytaným ve dne.
Přehledy odkryjí často zajímavé obrazy, tento však dobře vypovídá pouze v součtu o chycených slavících. Ostatní je zavádějící. Kteří sedlem protahovali opravdu během dne, z toho nepoznáme, snad lze i namítnout, že takový nemusí být žádný! Jde totiž o ptáky, přesvědčené k zastávce uměle světlem a zejména hlasovou pozvánkou. Takovíto migranti většinou hned po ránu sedlo opustí. Pravda, poberou tu a tam nějakou potravu, rozkoukají se, ale potom už letí. Nejde o pravé aktéry denního tahu.
Dobře bychom to poznali ve výčtu dříve pořádané akce Balt v Krkonoších, ta zcela jistě byla denní a bez pobídek. Kolik se chytlo slavíků?
A co se týče druhového zastoupení? Už jsem to někde řekl. Slavíci obecní k našim severním horám přilétají z poměrně malé základny. Kde by se brali? A ty tmavé? Tam se podařilo najít způsoby, jak je do zařízení přilákat. Teď už se spíš ověřuje, zda migrují v široké frontě krajinou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

css.php