Namísto televize

2 komentáře u textu s názvem Namísto televize
Baví mě přírodovědné zaměření. Kolikrát jsem někde říkal, že slavíci jsou báječné téma pro výzkum, to jsem ovšem nevěděl, že tématem jsou ještě daleko hutnějším.
Uchyluji se do badatelny, jak ji mám od Vánoc darem označenou (mírně v nadsázce), koukám po šanonech se starým „sběrem“ (dat) a moudřím. Je s podivem, jak člověk po určitém čase přistupuje k otázkám jinak – a musím to říct – zkušeněji. Najednou vidí co neviděl, co prve nemohl. Mám to místo televize.
Nedávno jsem “ se opřel“ znovu do výpočtu rychlosti pelichání slavíka obecného.
Mám tři zdokladované případy a matematika to je těžká. Z fotek odvozovat, přepočítávat, sahat po chytrých knížkách o pelichání pěvců, znovu se k tomu vracet, zavírat dveře při odchodu na kávu s pocitem, že jsem to konečně našel a při kafi mě docvakne, že to tak nemůže být. Dveře pak otevírám se smutkem, ale protože se znám, půjdu do toho za pár dní znovu a z jiné strany.
Zatím už pomýšlím na tip další, který se naznačil nedávno a už hledám indicie. V databázi i v těch šanonech. A taky v korespondenci. Kdybych neměl vyzkoušeno, že právě tak se vinou cestičky k opravdu zásadním objevům, tak bych u toho nedoutnal, já ale vím, že tím to začíná. Slavíci nám toho ještě moc neřekli, dost poukrývali – už to poznatek vedůležitý!
Dávejte pozor. Psal to někdy někdo někde nějak? (Nevím o tom).
Slavík tmavý: Odlétají adultní ptáci s neukončeným pelicháním letek (když potřebují?), nebo se nám jen tak nějak provokativně sešly „extrémy“?
Jeden, dva tři, čtyři! Ký důkaz bude další?
A co ti obecní, jak to, že k nim stopa chybí? Mají i tohle jinak? Přece bych si musel všimnout…
Co o L.luscinia víme?
Údaje z hnízdišť, výsledky projektu s geolokátory, zástihy z snažení dvou tuzemských kolegů, vlastní vědomosti. Rychle totiž přehodnocuji (pod tíhou čerstvých nálezů) ten letošní odchyt slavíka tmavého u kněžmostské Býčiny, s neukončeným pelicháním.
Co datum zástihu? Nevešlo by se do časně odletových? A koukali jsme pořádně třeba v horách pod lampou na „loket“ tmavých slavíků, opouštějících po hnízdění západoseverovýchodní oblast svého areálu?
Snad možnost přijde už z pátku na sobotu. Chviličku nad ránem – v čase, kdy táhnoucí pěvci (někteří) hledají místo k zastavení. Jedni sotva k jakémusi doteku, jiní zlákaní zpěvem a pak i tací, co se hodlají zdržet. Ano, máme důkazy.
Otázku tedy vracím a zvýrazňuji – co to je za ptáky, kteří zůstanou déle, než nám přijde logické? (A nechme stranou jednoleté /převažující/, co tak často žasnou nad těžknoucími latami českomoravských bezinek a modré je pak z toho okouzlení všechno).
Platí stopa, nebo zas natáhnu ruku po hořké kávě?
A ještě závěrem dvě vteřiny z odchytů.
Protože se blíží, dám obrázky, které mi doprovázejí chvíle horských odchytů. Pro ty první, co už nebudou – barva hořců tolitovitých. Neexistuje nic krásnějšího barev těchhle hořců!
Pro ty druhé, co se dějí – růž spodních křídel migrujících lišajů svízelových. Měl jsem ho jako kluk ve sbírce, dostal jsem ho ale darem a pak jsem ho uviděl až v Červenohorském sedle při chytání ptáků.
Tudíž vzpomínka na:
Krkonoše 2008
Jeseníky 2014

2 odpovědi na “Namísto televize”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

css.php