V pařeništi zážitků

Žádné komentáře u textu s názvem V pařeništi zážitků
Tak, milí příchozí.
Nadepsal jsem diář a zbilancoval rok minulý. Po ornitologicku.
A taky mne ťuklo, když jsem vezl přání ještě „za starých časů“, jak se má krajina před noční hrůzou ke mně dívá. A vyčítá: „To zase budete blbnout, jo?“ Co jsem měl dělat. Kývnul jsem, že asi jo. Ať si ty své „děti“ poschovává, nebo víc proškolí, že peněz máme na tohle dost.
V dálce pod Bousovem jsem uviděl polničku. Tu krásnou hrušeň bez významu (pro nás!). Teď mi ale přišla – ne jako maják domoviny, ale jako vztyčený hřbet prostředníčku. Budiž. Snad toho chování dohlédla na Hradě. Musím to přijmout.
Že jsem se za volantem na tu myšlenkovou pouť vůbec pouštěl, mohl jsem projet kolem jako ostatní.
Ne, ne, já musím. Jsem s mojí krajinou rád a pomáhá mi, když se mi někdy nechce udělat dobře. Když to nenaskočí. A navíc – je pro mne o chytacích prázdninách pařeništěm zážitků. Tam se to zase už chystá! Odtud to přijde. Zas budu pod větvemi asi mluvit nahlas. Hledajíc sílu k uvěření.
Děkuji ti:
Dolnobousovsko s městem na Klenici
Březensko motýlích luk
Mladoboleslavsko míst setkání mé Jizery s mojí Klenicí
Bakovsko profláklé orobincem
Mnichovohradišťko na samé lajně slavičí mapy!
A Kněžmostsko? Krajino pohostinná.
A taky se pomalu dívám už k obzoru za lesní hřeben. Odtud přiletí! Docela „za pár“. Byl by ten „metr“ přeci jen dlouhý v odtrhávání, ale už by se zkracoval! Co se může dít v slavičích zimovištích, o tom snad jindy. Co se děje na hnízdištích, toho dohlédnout.
Leží v nich sníh, aby se po oteplení mohla zapařit. Vychystat skeletované listí pro základy budoucích hnízd, promluvit ke kopřivám, jsou-li připraveny, nastavit impulz vývoji havěti pro rychlé ptačí občerstvení po náročné cestě a koukat jedno po druhém, kam první z mistrů vlítne „zapařit“. Až se dočkají všechna, hloupý z nás ten, kdo večer odejde!
Jedno vím spolehlivě, já to nebudu.
Stříháme „metr“ a konce už vidět. Koho jsem snad vytočil vojenskou terminologií a je rád, že je od té pakárny pokoj, ať čas chytne třeba po „keltsku“. Dorazí ke stejnému. Taky se slaví!
S příťukem vinšuji báječné střízlivění!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

css.php