Konec dobrý, …

2 komentáře u textu s názvem Konec dobrý, …
Ach ta okna! Kolik usmrtí skleněné výplně ptáků, těžko odhadnout.
Zabíjejí ze dvou důvodů. Buď si ptáci myslí, že sklo sklem není a průlet je volný, anebo jsou výplně tak vyleštěny, že odrážejí okolní zeleň. Pták se tam letí „schovat“. Ještě existuje třetí možnost, kdy je viditelnost omezena mlhou, to není ale tak časté.
Takhle se kdysi zabil v automobilce mnou okroužkovaný mladý slavík, zabíjejí se ptáci všude po okolí a včera jsem zažil nehodu králíčka obecného. Ač je drobný, šupa to byla pořádná. Sebral jsem ho z trávníku, oči mu ještě nezaklaply. Byla to ptačí samička, se znaky staršího jedince. Vzácný úkaz i při odchytech. Chytají se především samečkové a nejčastěji tohoroční ptáci. Tahle musela být zkušená. A přece! V okně se zrcadlil vinný keř a ona naletěla.
Vhodil jsem ji do túje, kde se zaklesla v husté koruně. Když jsem vyšel z kovárny asi za čtvrt hodiny, visela tam úplně stejně. Načepýřená, nehybná. Přišel jsem později a čekal, že ji seberu někde na zemi, ne. Byla na místě, ale zdálo se mi, že se na větvi přeci jen srovnala. Uběhla další půlhodina a králíček seděl o půl metru výš a jevil zájem i o dění pod sebou. To mne povzbudilo. No a při další návštěvě už v túji nebyl. Zcela jistě nepropadl k zemi, nesebrala ho kočka, uletěl. Konec dobrý, všechno dobré.
Při nárazech záleží na mnoha věcech. Tomuhle pomohlo zřejmě, že letěl k oknu šikmo a po tabulce se svezl. Kdyby však zůstal ležet na zemi dobu, kterou potřeboval k rekonvalescenci před vraty dílny na stromě, kočky by ho po chvíli našly. Králíčků takto hyne zřejmě mnoho, stačí prohledat „Okolnosti nálezu“ na kroužkovacích kartách. A myslím si, že právě i časté poznámky „Chycen kočkou“ mohou mít tento důvod.
Měl jsem po zbytek práce hezký den, opravdu jsem z toho výsledku měl radost. Králíček se z omráčení probral a určitě odletěl. Kdyby nabyl jakéhokoli vnitřního zranění, tohle by v túji nedokázal. Ještě jsem ji pak samozřejmě řádně proklepal, ale nikde nic.

2 odpovědi na “Konec dobrý, …”

  1. Zdravím Vás. Málo. K "přiznání" skleněné překážky se dnes používají spíše speciální pruhy, ale tam, kde se zrcadlí křoviny v oknech, tam je to zrádné. Ale vždy je dobré se o cokoli pokoušet, máme-li přírodu rádi. Hezký večer Vám přeji.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

css.php