Mladým příznivcům

Žádné komentáře u textu s názvem Mladým příznivcům
Přátelé kteří přicházíte na slavičí stránku, kteří chodíte na naše Vítání ptačího zpěvu, kteří občas nosíte ptačí invalidy – ten dnešní čas patří Vám.
Posilujte v sobě zájem o přírodu a nechávejte se unášet tím zvláštním napětím objevování. Vydávejte se za svými náměty co nejčastěji, třeba teď, kdy je všude hodně motýlů. A budete-li mít štěstí jako my před pár hodinami v Kolomutech, uvidíte po kytkách na kopci do kraje se po dlouhém čase navracejícího otakárka ovocného. A to je zážitek úplně vždycky! Foťte a dohledávejte si poté všechny ty modrásky, kteří dožili dneška. Je to zábavné téma. A nezapomeňte si doma své dalekohledy, často po nich budete na výpravě sahat. Za to Vám ručím. Kolem polních kaluží sledujte stopy po bahňácích, co už jsou v postupu kontinentem o kus dál. Koukejte po kytkách, hlavně v starých lomech, kde jim do života nikdo nekecá a sledujte přitom, nehnízdí-li někde už třeba exotické vlhy. Za pár let to bude už na jistotu. Na Královéhradecku už letos lovil nad vojtěškami nádherný mandelík. Otepluje se přec.
Kdo by jel od Husí Lhoty ke Kněžmostu, uvidíte podél cest lovit ťuhýky šedé, jsou tu pokaždé takhle s létem a je to zážitek. Po okrajích cest odlétají k jihu už zase bramborníčci a půjdete-li k rákosí, tam to teď teprve šustí. Ale nejvíc po ránu, tak si přivstaňte.
Pojedete-li po řece na lodi, využijte výhody a dívejte se do břehů. Uvidíte mnohé. Po vodě už cestují třeba horští konipasi, pisíci či mladí ledňáčci. Sledujte vychytralé dravce nad místy, kde se tvoří stoupavé vzdušné proudy, jak jich využívají k vynesení do výšky. Chtějte obdivovat ptactvo svobodné ve svých přirozených prostředích, jedině tam patří a tam mají své místo. Učte se být po cestě tiší, choďte pomalu a také se ohlížejte. Fůra věcí je totiž z Vašeho směru snadno k přehlédnutí. A žijte z těch úspěchů i po návratu domů, uvidíte, že to jde.
Prázdniny ještě vůbec nekončí a dlouhé budou podle Vás! Dotýkejte se života kolem očima a buďte spokojeni. Začínal jsem podobně a nikdy bych už nechtěl jinak. Bylo to hodně dobré rozhodnutí! Přeji Vám krásné objevování a plno radosti.
Pavel Kverek z Kněžmostu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

css.php