Podvečerní krátké kroužkování

Žádné komentáře u textu s názvem Podvečerní krátké kroužkování
Letošní sezóna je zajímavá. První příletová vlna těsně po půlce měsíce musela být vydatná a to se často nestává. Neskončila ještě druhá dekáda dubna a lokality jsou mnohde obsazeny alespoň jedním samcem. Na Budách v topolech jsou už tři!
Málo času, málo chytání. Ale přeci jen jeden výsledek zajímavý. Na lokalitě „Stržák“ je obsazeno a samec se nechal brzy nalákat. Letos jedním z úkolů pro začátek je sledovat návrat samic. To není vůbec snadné, první (časní) ptáci nejdou s jistotou určit. Musí se dávat otazník. Zdá se však, že se zadařilo a potvrdí-li se následně během hnízdění určení z dnešního 19.dubna, byl by to hned pro začátek „roku“ skvělý výsledek. V místě, odkud rozezpívaný slavík k síti přiletěl, jsem odložil sklopku pod vrbu právě pro ten úkol. A zdá se, že nebylo vůbec brzy. Že padl příletový rekord a že pár je kompletní! Oba jsou víceletí, bez záznamu. Přestože druhým chyceným je slavík vcelku urostlý, zejména chování ptáků po vypuštění je nadějné. Samec, ten zazpíval a ve zpěvu už pokračoval, druhý pták vlétl do jeho keře bez zpěvu, zřejmě očekáván (přinejmenším trpěn).
V čase příletu slavíků bývají hormony v klidu a kloaka je tím neutrální. Nelze podle ní tedy určovat. Všechny míry podezíraného jedince jsou též „tak nějak v průměru“, ani tam nelze příliš najít.
Přesto si troufám tvrdit, že následně chyceným slavíkem je ona. Pak by letošní konec druhé dekády dubna byl opravdu nejčasnějším příletovým datem pro slavičí samice.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

css.php