O jednom měření

Žádné komentáře u textu s názvem O jednom měření
V rámci specializace jsem se rozhodoval, zda k zjišťovaným údajům přibrat též měření délky běháku. Jednu sezónu jsem hloupě ztratil domněnkou, že hodnoty se výrazněji neodlišují, to když jsem změřil desítku prvních slavíků. Po zimě se mi úkol už zase zdál zajímavější a tak jsem s ním začal nanovo. A dobře jsem tehdy udělal. Dnes je těch slavičích běháků naměřeno úctyhodné množství a čísla se k mému pozdějšímu překvapení docela pěkně „rozhovořila“.
Důvod proč o tom dnes napsat jsem našel včera, kdy jeden ze starých zpěváků, které jsem v Dolcích u Nedbalky (Mnichovohradišťsko) kroužkoval, měl bříško hodně vysoko nad zemí!
Kdo se v problematice orientujete či chcete v literatuře hledat srovnání, uvedu pár hodnot od slavíků obecných z Mladoboleslavska.
F, +2K (tarsus) 25 mm
F, 2K 28 ½ mm
M, 2K 25 mm
1K 24 ¾ mm – jednoletý, bude nejspíš F (samičkou)
1K 29 ½ mm – jednoletý, bude nejspíš M (samečkem)
?, +1K 29 ½ mm – pelichající, bude nejspíš M
M,+2K 29 ¼ mm
Běhák, jako pomocný znak při určování pohlaví SO v mimohnízdní době, lze využívat. Předělem se ukazuje hodnota 27 mm.
O hledání rozdílů pro určení pohlaví v mimohnízdní době v délce křídla či rýdováku někdy jindy.
Někteří zahraniční kolegové zmiňují i rozdíly ve zbarvení, zaobíral jsem se jimi do té doby, než jsem u jednoho z nich dorazil k sdělení, že samice jsou větší, což je jistě nesmysl. Přesto jiné doporučení – sledovat u samců níže příuší „námrazový“ efekt je ještě prověřováno.
O „rezavosti“ menší či větší, je u druhu ošidné diskutovat. Slavičí peří se jinak chová na slunci, zcela jinak ve stínu; jinak na jaře a překvapivě jinak na podzim v čase odletu.
Nejspolehlivějším rozlišovacím znakem zůstává pro hnízdní období pro aktivní samice (naprostá většina) přítomnost nažiny v jakémkoliv stupni rozvoje. Od nespárovaných či hybridních (neplodných) samiček lze samečky odlišit zhruba od začátku května do půle hnízdění podle tvaru kloaky.
Mladí samečkové se po letním osamostatnění dají rozpoznat při odchytech. Reagují zvědavě na reprodukovaný druhový zpěv, přestože sami ještě nezpívají.
Webový odkaz
Na stránce Faunistické komise (fkcso.cz) lze již najít revizi dosavadních hnízdění slavíka tmavého na území České republiky, kterou jsme připravili během zimního času.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

css.php