A pro letošek dost!

Žádné komentáře u textu s názvem A pro letošek dost!
Tak, poslední slavík ze Studénky je pryč! Musel vyletět do noci, lámající pondělí a úterek (3.9.), to mu právě dorostla křídla. Pět dní potřeboval od chvíle, kdy jsem jej pro tenhle web chytil.
Ještě tak rok hledání a pozorování a i tuhle kapitolu budu moci odložit. Už tomu rozumím. Bylo – a stále je – to vzrušující téma, nikdy v minulém století bych nevěřil, že ta etapa může být tak zajímavá. Jednou mě to přešlapování v začátcích (80.-90. léta) bude hodně mrzet. Nestihnu všechno, vždyť i z tohoto tématu zavětvilo několik dalších otazníků.
Třeba ta jejich tučnost, to palivo na cestu. To by nám mohlo tolik říct! Až se v tom ale více zorientujeme. Až pochopíme specifičnost pro mnohé druhy, až pochopíme způsob letního ukládání před cestou i jarního spalování v čase příletu. Tam je totiž oproti představovaným schématům docela jiný sled. Samozřejmě, že mezi uvedenými cykly je jedno spalování směrem k Africe a tam pak nové ukládání před odletem ze zimovišť. To ale řešit nedovedu. Zajímá mě to, co můžu vidět v Česku.
Zkraje jsem si myslel, že se s tukovými zásobami moc pracovat nedá, teď vím, že téma je to provokativní. Tak třeba pěnice slavíková – podívejte se, jak má adultní jedinec rozložený tuk (před cestou či už na ní – to nevím, není to ale podstatné). Tam, kde (na břiše) chybí, nejde o tuk již odčerpaný. Jde o místo prosté. Tenký proužek se přitom už naznačuje na prsní kosti – mimochodem – podívejte se, jak je svalovia vypnuta a prsa „nejarně“ „kulatá“. To je další již známé palivo na cestu. Dalo by se tedy o migrantech říci: „Do zimovišť docestovavší, zcvrklí – ale vítězní!“. (Zvláště tyto pěnice slavíkové to asi dost dobře „umí“ řešit). Hodně tajemní pěvci!
Moc nám to s tabulkami neladí. Ono to neladí šířeji a tam je ten nádherný prostor pro tři-čtyři roky práce. Navíc si někteří kolegové všimli, že nejvyšší stupeň tučnosti (švédský podklad: č.9; anglický: č.8) u nás nelze zastihnout. Ani já jej neznám, tím spíš od slavíků. Ale předposlední, kdy prsní svaly jsou od sebe /proužkem(!), ne pruhem/ odděleny, už v archívu mám. To byl ovšem jedinec, kterého si pod drobnohled teprve dám, až budu mít v hlavě nachystáno. Zatím nejsem připraven.
Takhle vypadá migrační koridor pod Babou. Ptáci přilétají ve směru od fotografa i zprava, od Bezdězu (ten vidíte matně v paždí kopce).
…tak končí slavičí slavičí rok 2012!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

css.php