Překvapení v síti

1 komentář u textu s názvem Překvapení v síti
Už jen málo chytám do sítí. Kontroly některých slavíků ale jinak možné nejsou, sklopky je nezajímají. Sobotní dopoledne jsem si chtěl užít na starém místě chytáním do starých sítí z Anglie. Jsou takřka neviditelné a přestože se jim už značně krátí dech, rád jsem je dneska provětral.
Chytal jsem na okraji hnízdiště (kvůli hnízdu) a věřil, že tam slavíky přelstím. Létali čerstvě vykácenou světlinou kolem mostu přes železniční násep za trať. Tam jsem vypnul mezi koleje síť. Slavíky jsem sice nechytil, pomohl jsem si ale k novému druhu!
Znalci přes tyto ptáky jsem hned telefonoval a on mne utvrdil v tom, že celohnědá (poštolkoidní – jak řekl) fáze kukaček je poměrně vzácná. To mám radost dvojnásob a právě Martinovi jsem slíbil, že mu ji tady vystavím. Ta fotka „po hřbetě“ není ostrá, těžko se tihle ptáci v jednom ale fotí.
Dám tedy ještě jednu jinou, kde se mě kukaččí podvodnice snažila zastrašit sytě červeným vnitřkem zobáku.
Pasivně, bez lákání, při odchytu slavíků. To bylo tedy překvapení! Ne, že bych je tam ve dvojici neviděl od rána řádit, ale nenapadalo mne, že by tak nízko přeletovali násep. (Vzadu je proti vratům vidět ona sí’t).
Slavíci zatím hnízdí v pohodě, mláďata se ještě nelíhnou. Doufám, že tu proměnu hnízdiště ptáci ustojí.
Bylo to dnes překvapivé přespoledne.

Jedna odpověď na “Překvapení v síti”

  1. Ahoj Pavle, tak ta je teda parádní! Asi slídila po hnízdech. Zajímavé je zbarvení duhovky "zrzky". Ještě jsem neviděl rezavou samici se žlutě zbarvenou duhovkou.Takto mají zabarvenou duhovku všechny samice se zrzavým kabátem, které mám i já nafocené. To by byl materiál na studium!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

css.php