Slavičí osobnosti

Žádné komentáře u textu s názvem Slavičí osobnosti
Specializace se mi častokrát vyplatila. Čas, který mám, mohu dnes všechen věnovat tématu a tam už výsledky přicházejí. Platí to samozřejmě pro všechny obory i jejich specialisty.
Krom poznatků vědeckých s sebou ta setkávání nesou zážitky a pocity. Čas od času se objeví jedinci natolik zapamatovatelní, že i po letech z archivu vyčnívají.
O jedné takové osobnosti vypráví probíhající dolnobousovská výstava, stejný příběh nabídnu 28. dubna k zažití nočním posluchačům Mikrofóra „Dvojky“ Českého rozhlasu, kde bude součástí půldruhé hodiny (do půlnoci) trvajícího Svátku slavíků Mladoboleslavska.
Zapomenout nemohu určitě na modráčka prvního, hnízdícího kdysi na Kněžmostsku.
Kroužkoval jej kolega, jenž hnízdění zaznamenal. Dostal jsem se k tomu tak, že k slavnému páru přiletěl z Červenského rybníku od Bousova označený dvouletý zkrachovanec a pomáhal s krmením mláďat. Tam jsem se seznámil s modráčkem T 453249. Nevíme, jak byl stár, dvouletý nebyl.
V páru se vrátili v roce dalším (to už v Česku přibývalo zpráv o hnízdění této subspecie i mimo Postřekov). A sešli se ještě v roce následujícím.
Potomci se nikdy v místě neusadili, ale to by bylo docela pod jiný nadpis.
Čtvrtým rokem se udály věci nevídané a neslýchané. Vše zřejmě ovlivnila skutečnost, že samice se do místa hnízdění od jihu nevrátila. Zda se vrátil starý modrák do slati, kterou se díky němu podařilo zachránit před zničením, nemohu přesně říct. Odchyty jej zjara neprokázaly.
Specialista na krkonošské modráčky posléze nahlásil pro mne šokující poznatek z rybníku Kabát; vůbec ne na Kněžmostsku, ani v sousedním Dolnobousovsku ale v oblasti Domousnicka! Tam byl pták potvrzen jako hnízdící s novou partnerkou. Hnízdil tam i příští rok a ještě ten další.
To ale není zcela důvod, proč příběh zmiňuji.
Vrátit se musíme do května roku přesídlení na Kabát. K hrázi přehrávkou zpěvu jej Bob přilákal 2. května. Května 10. jsem jej (neznalý přesídlení) konečně při náhodné návštěvě zjistil zpívajícího u nás. Chytil a zkontroloval. Poté, v návštěvě další, jsem jej už nezjistil.
Musel si tedy, na Kabátě usazený modráček, udělat během hnízdění kontrolní výlet na staré hnízdiště (cca 12 km) za dávnou láskou. Místo však od té doby po řadu let už zůstalo pusté.
Slavičí velikán mne překvapil již před tím, v prvním roce setkávání.
V slati jsem tehdy pracovně nepůsobil, ale v podzimu ji navštívil. Bylo to 3. září, kdy se v místě chytil modráček velmi tmavý, s okrovou hvězdou a kroužkem na noze. Když jsme číslo porovnali, nemohl jsem uvěřit, že setkaným je modráček z páru.
Jak málo se tehdy o problematice vědělo! Jak malí i dnes zůstáváme před mnohými zákonitostmi života pěvců!
Dodatek
Vůbec nemusí odhalené schéma sloužit v hustých často až „přetékajících“ populacích západočeských, jihočeských a v poslední době též velmi atraktivních severočeských.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

css.php