K července z hor

Žádné komentáře u textu s názvem K července z hor
V galerii odchytů na ČHS diskutují kolegové zajímavý případ, kdy u jednoleté červenky obecné vyfotili rýdovák s třemi vedle sebe nově vyměněnými pery, která mají již podobu per adultního šatu. Zmiňují zákeřnost tohoto úkazu pro případ, že by rýdovák byl (zřejmě po defektu) nahrazen celý. Ano, taková situace může nastat. Sám neznám od slavíků takový případ, ale stav, kdy polovina per rýdováku „dopadla“ stejně, registruji. Jde o dvouletého jarního ptáka, kde je krásně vidět zaoblené konce per adultního šatu (pravá půlka) a juvenilní pera ostřejší. Tyto jsou navíc s bílým okrajem, jako by se vyvíjela s problémy.
U juvenilů jsou rostoucí pera rýdováku poměrně zranitelná a dochází k ztrátě některých z nich docela snadno. Jsou nahrazována pery novými, která se opravdu podobají těm adultním. Růstové proužky které nesou, mohou být přítomny i u slavíků starších a klidně i v souběžných řadách za předpokladu, že rýdovák vypadl kompletně (i takové případy registruji). Nejsou tedy spolehlivým znakem. Náhradní pera však bývají velmi často nedorostlá do finální podoby souboru, ale co hlavně – spoléháme na rozhraní pelichání v křídle. To nás neoklame i kdyby skvrnky ve špici juvenilních loketních krovek nebyly čitelné.
Je dobře, že v Jeseníkách, pokud to jen trochu jde, sledují tyto věci. Je dobře, že servis z odchytů je pravidelný a i nám v údolí může o aktuálním průtahu pěvců republikou mnohé prozradit. Stačí se pak podívat doma do zahrady a jednotlivce z oněch karavan vidíme i zde.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

css.php