Klíšťata potvrzena!

2 komentáře u textu s názvem Klíšťata potvrzena!
Jak napsal kolega Ivan, klíšťata z loňského kněžmostského slavíka byla již v Bratislavě určena a opravdu si je slavík přinesl z Afriky! Tak to je tedy skvělé! Je to pro moji práci znovu velmi povzbudivé. Připisuji si ten objev k časnému datu pelichání lichého samce. Potřebuji totiž občas v tomto úzkém ornitologickém vymezení posílit naději, že cesta je pořád smysluplná, že nemám na stará kolena panikařit a hledat jiné zážitky. Třeba teď, když se do Česka blíží pestré vlhy. To bude za pár let specialistů a jeden, který už existuje, ušetří brzy za cestu.
Se slavíky zůstanu, jen asi přerovnám priority. Ještě nebudu hledat hnízda, ještě budu pár let chytat. Užiju si jejich pelichání – tam už jsem docela v obraze; chci si ohlídat odlet slavičích samiček a znovu doplnit superpozdní odlety; chci ověřit jejich poučení se z chycení sklopkou na nástrahu a porovnat loňská pelichaniště. Dál zkoumám rozhraní pelichání u prvního šatu, dál se snažím odlišit rodiče a určit slavíky dvouleté, sledovat tuk a mnoho dalšího. Síla je, že dvouletý jedinec po přepelichání je k neurčení. Ono i pohlaví, jakmile zmizí hnízdní nažiny, je konec a mohu pouze spekulovat. A že jsem zapomněl na nějaké to hlášení? 29 let mne naučilo být v klidu a padělat se výsledky zatím nechystám.

2 odpovědi na “Klíšťata potvrzena!”

  1. Zdravím vás, pane kolego. Děkuji za zájem i návštěvu "slavičího webu". Exotická klíšťata si slavík přinesl ze zimoviště. V archivu najdete z odchytu kněžmostského slavíka reportáž, klíšťata však před odebráním bohužel vyfocena nebyla; budou po navrácení v Brně. Tamní odborník má zkušenosti – tuším že od některých rákosinových druhů, z Afriky přilétajících, slavík je nově. Rod Hyalomma byl přítomen ve stadiu larvy a nymfy (celkem 4 ex.). Přestože jsme odebírali pro zkoumání dlouhodobě klíšťata od slavíků, tento jarní zástih byl výjimečný. Klíšťata byla nápadná zelenomodrou barvou a byla větší. O tom, jaký je vývoj ve vztahu k času budeme diskutovat, abych mohl dosoudit právě poznatky odvislé. Snad to něco napoví. Je jisté, šlo-li o dvouletého slavičího samečka, že jeho přesun ze zimoviště musel být potřebně rychlý (šance je logicky zjara v čase příletu).  Uvidíme dál později.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

css.php