Pelichání začalo!

Žádné komentáře u textu s názvem Pelichání začalo!
Pelichání začalo a s ním i slavičí léto! Dnešek byl pro moji práci důležitý, podařilo se mi jednak chytit konečně slavíka za hranicí kraje (Trní /JC/), ale hlavně již s započatým pelicháním. Šlo o nehnízdícího dvouletého samce, kterému pelichaly 10.-9. RL a drobné peří na bocích. Vzhledem k tomu, že první vypadlá letka již byla v toulci před rozevřením, soudím, že proces začal 9. června. Jde o nejčasnější doklad započaté výměny, nepočítám-li samozřejmě onu hybridní samici z roku 09 – což je ovšem docela jiný případ. Tady to je.
Slavík byl zajímavý svým chováním, v místě se nacházel ještě jiný samec, který byl vyprovokován ke zpěvu a nakonec do sítě chycen. Tento druhý pták byl chycen do sklopky později a kdybych neviděl to břicho, vsadil bych na samici – i podle chování. Starší samec odpovídal hlasitě provokaci (ale nešel, až později jsem jej tam asi splašil), zatímco tento jedinec poskakoval po zemi, pokyvoval rýdovákem, přilétl nízkým přízemním letem kus od zdroje, hlasově nijak nereagoval a pouze v afektu sbíral po zemi potravu, ve snaze vysbírat si místo. Nažina žádná, ikdyž míry velmi malé, kloaka v klidu a nevýrazná. Podívejte se, jak nabírá na tuku! Tady, kdyby se to povedlo, bych ho potřeboval později ještě chytit; jakmile některého „spočítám“, napíšu o pelichání větší práci. Už mám podnětů habaděj.
Slavíci, jakmile začnou pelichat, pěkně tloustnou – aby ne, celý den se jen živí (proto je pěkně chytají sklopky, pokud s nimi nemají zkušenost). To je jeden z mých rozhodujících poznatků, se sítěmi jsou všichni v tématu pelichání slavíků namydlení. Nechytí nic, ptáci nelétají ani tehdy, kdy ještě – nebo už zase – mohou. Je neuvěřitelné pozorovat je jak šetří každou kalorii.
Lesík je neuvěřitelně malý – tak 15-20 metrů, jiní slavíci tam nejsou. Sledoval jsem to dlouho. Mláďata nikde žádná.
Pod východočeskou Sobotkou prochází hranice rozšíření druhu v oblasti „boleslavské Jizery a jejich přítoků“, zejména Klenice. Na hranicích výskytu se dějí věci velmi zajímavé. Na toto místo v trní u Trní jsem byl upozorněn zpravodajem, nikdy bych tu slavíky asi nehledal.
Pracovní výhled
Když jsem toho mnoho nepředvedl během „slavičího jara“, vychutnám si „slavičí léto“. Lokality mám našetřeny na pelichání a v práci si u „kolegy“ vyjednám menší dovolenou. Zalezu si do roští a zasklopkařím. Musím začít brzy, než zmizí samice. Velmi zajímavá je otázka právě nehnízdících ptáků, ale to se ví samozřejmě i v zahraničí. I ten anglický slavík s funkčním geolokátorem musel být nehnízdící (ikdyž připouštím časnější přílety na tamní hnízdiště) normálně by to nestihl v uvedném schématu. A to je v problematice pelichání pro mne snad poslední velká výzva, nachytat ptáka ve dvou kontrolách, abych ho mohl spočítat. Pořád nevěřím tomu, že by byli obecní slavíci o tolik víc pomalejší než ti tmaví. Nevěřím. Pořád jen po někom něco opisujeme a ono se to pak vyvrbí trochu jinak. Mě ty počty prostě pořád nevychází!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

css.php