Slavík vyčkává …

Žádné komentáře u textu s názvem Slavík vyčkává …
Výsledek dnešní prověrky na Studénce je pozitivní, slavík ještě vyčkává. Jednou se mi krátce ozval, byl asi za potravou, protože „zavrčel“ z přední části sluje. Objevuje se problém ho vyprovokovat, už mne prokoukl. Zjistit jej pouhým pohledem není možné, slavíci v prostředí prostě vidět nejsou. Jestli zítra (6.8.) neodletí, pokusím se jej následně znovu chytit. Jak to, že jím dávno necloumá tahový neklid, jenž je patrný u jiných hmyzožravců v okolí, hlavně u budníčků?!
Včera jsem zapomněl představit mladého slavíka, chyceného na východním okraji Studénky. To je on.
A takhle vypadá ten unikátní biotop. Vskutku plodný kout! Kolik jen původních a odolných odrůd tu přežívá v zapomenutí, ušetřených výchovných řezů a rozličných roubů! Žijí si tu po svém, pravidelně mocně plodí pro admirály, podnapilé sršně, pro uřvané špačky. A pro poutníky, jako jsem já, registrující nejen všechnu tu nápadnou krásu, nýbrž i skrytou hloubku vteřin života. Tu, která opravdu nebývá vidět.
Žádný slavík tu ale od noci není, mladý zmizel a sklopky ani přehrávka už nic neobjevily. Vlastně chytil se – „slávik červienka“, slovenští kolegové červenku k slavíkům sympaticky přiřazují – no posuďte sami, podobá se jim snad málo? Tato bude příští rok už někde na severu zkoušet zpívat, aby si zajistila první vážnou známost. Jestli se ovšem někde u moře nepřilepí na vějičku některému z těch prašivých „pseudogurmánů“.
Jiná sklopka chňapla mladého ťuhýka. Ani se příliš nevztekal, tak jsem ho pro Vás zdokumentoval taky. Ať se to tu trošku probarví.
Jak je patrné z dnešního zápisu, do sítí jsem nakonec nechytal. Přijel jsem tam totiž pozdě a když jsem žádného slavíka nevyprovokoval, roznesl jsem jen desítku sklopek na plácky, pro jistotu.
Pod Studénkou se seče obilí a ve vzduchu je fůra dravců, prochází tudy podél bažantnice totiž tahový koridor z Českolipska.
P.S.:  Děkuji za ohlasy, co mi chodí domů. Píší hlavně kolegové, ale sleduje web i veřejnost. Ti si samozřejmě hledají trošku jiný úhel pohledu, ale i ten chci udržet. I proto ta poetika, i proto jiné druhy, i proto ten široký záběr. A že teď píšu pravidelně? No brzy tak nebude! Pak budeme už jen analyzovat nasbírané a osvěžovat prožité. Ale do půlky dubna s tím vydržíme, znám se.


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

css.php