Po stopách „přesídlenců“

Žádné komentáře u textu s názvem Po stopách „přesídlenců“

Kroužkování přispívá zcela zásadně i výzkumu zdejších slavíků. Bez kroužku na noze a možnosti při troše štěstí s jedincem dále pracovat, by byly výsledky mnohem skromnější.
Jedním z poznatků z kontrolních odchytů v tomtéž roce či po letech je prokázané přesídlení kroužkovance. V archivu je již dostatek materiálu k tomu, aby bylo možno tak detailněji nahlédnout do chování mláďat i dospělých ptáků. Výsledky se daří občas získávat i formou nálezu okroužkovaných slavíků, uhynulých na silnici, zabitých o sklo, ulovených predátorem apod. Hovoříme-li o přesídlení jedince, máme na mysli jiné místo než je to, kde byl slavík označen. Ať už to bylo hnízdiště, rodiště či pelichaniště (ikdyž to se v naprosté většině případů s předchozím kryje).
Posledním takovým výsledkem kroužkování je nahlášení uhynulého slavíka od Dolních Stakor. Pták byl pravděpodobně chycen predátorem, z informace jsem měl pocit, že nejspíše domácí kočkou. Kroužek na noze vypověděl, že ačkoliv by se v místě nálezu měl vyskytovat slavík jiný, zastižen tam byl pták přesídlený od Března – místa, vzdáleného pět kilometrů severozápadním směrem. Označen tam byl tehdy v květnu 2008 jako dvouletý a právě tato věková kategorie bývá v chování značně nestálá. Otázku prvně hnízdících slavíků budeme diskutovat spolu s jinými tématy v zimě.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

css.php