Pozoruhodný nález

Žádné komentáře u textu s názvem Pozoruhodný nález
Slavík – starší hnízdící samička, která se chytila dnes u jezera ve Veselé, je velmi zajímavá.
Především křídla mají nevídaný poměr ručních letek ve vrcholu. Tak trochu „nabourávají“ dosud poznané, půjde však o výjimku – potvrzující pravidlo. Rovněž 1.RL je nápadně redukovaná. Křídla jsou ve vztahu k formuli souměrná, nelze tedy v žádném případě hovořit o defektu!
Přestože jsem nezvolil nejpřesvědčivější úhel záběru i zde je patrný vrchol tvořený 3.-4.RL, což lze občas i zaznamenat, co však je unikátní – poměr 2. vůči 6.RL. Na „lepší“ fotografii jsou tyto stejně dlouhé! Křídlo však lze přeci jen přiřadit slavíku obecnému. Před lety mi podobného slavíka k determinaci zaslali z Kroužkovací stanice, chycen byl v Praze, zdá se, že ani naše léty ustálené představy o skladbě letek v křídlech slavíků, nejsou nijak pevné v základech. To však je na tom to krásné, práce z živým tématem! Numismatikům či obdivovatelům „okousaných“ okrajů známek se tohle přihodit nemůže.
Druhým překvapením bylo chování tohoto ptáka na hnízdišti.
Ve snaze odchytit i druhého z páru – samce, formou provokace před sítí, došlo k situaci, kdy z křoví do prostoru vyletěl slavík a usedl v protějším křoví. Po chvíli agresivně vylétl přímo ke zdroji a chytil se.
Obrovským překvapením bylo, že chyceným ptákem byla již prve kroužkovaná samice! Důvod jejího chování není zcela jasný. Zřejmě však byla vedena snahou odehnat cizího samce od hnízda s mláďaty. Samec z páru je řadu let označen, chytit se pokusem nedal.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

css.php