Exhibice mistrů od Klenice

Žádné komentáře u textu s názvem Exhibice mistrů od Klenice
Na jihozápadní pobřeží Červenského rybníka u Dolního Bousova, se letos vrátili všichni čtyři slavíci! Dávno vím, že se z afrických zimovišť dokáží vracet na stejné místo; výzkumy v Nigérii navíc odhalili, že se slavíci obecní (neznámého původu) dokonce vrací i do stejného zimoviště. Mají tedy paměť opravdu dobrou. A také dovedou přežít!
Ovšem v úvalu Klenice jsem letos opravdu žasnul a kvartetu slavíkům v duchu gratuloval. Zatímco tři mistři byli označeni vloni, slavík usazený v sousedství hučícího jezu se narodil v roce 2004! Krom místa jeho narození a absence v loňském roce, jej máme dokonale zmapovaného. Je to i aktér akce pro veřejnost v roce 2007 s názvem Noci slavíků. Opeřenec je to tím velmi známý!
Je pravda, že tento sedmiletý pěvec už trochu „sešel“, ale stále je schopen si sehnat partnerku. Tato je mladá a hnízdí poprvé. O partnerovi víme, že prvně (v druhém roce života) zkoušel hnízdit při mlýnském náhonu blíže náměstí. Tam byl okroužkován, zřejmě se však nestihl tehdy „oženit“. I místo bylo brzy v podstatě zničeno. Jako tříletý přesídlil k Červenskému rybníku a tam už zůstal. I v loni na hnízdišti bezesporu byl, chytit se jej však nepodařilo. Pokus byl učiněn pouze jednou, poté, co byl kroužek na noze spatřen, nebyl již velký důvod jej chytat. Letošní kontrola ho v místě potvrdila.
Kroužek na noze je po pěti návštěvách Afriky značně „olítaný“, ale nějaký ten rok ještě vydrží. A to je výzva i pro jeho majitele – stárnoucího slavíka, z východu Mladoboleslavska.
Vždy, když se setkám s takovýmto zjištěním, vybaví se mi všechny ty překážky, vstupující tažným ptákům do cesty. Od chytačů a střelců v Středomoří přes povětrnostní problémy v odlišných prostředích – nad mořem i pouští. Nebezpeční dravci, jako třeba ostříži jižní, i v noci lovící velcí netopýři a dokonce specializovaní pavouci v zimovištích. Připomenou se mi tragédie na silnicích i nárazy do prosklených ploch. Vybaví se mi noční cestování ptačích individualistů a zejména mláďat, která s vlastní mapou letí porpvé a i ony se mnohdy dokáží vrátit.
Roznásobím si sedm let zjištěného slavičího života, přepočítám na dny i hodiny a jsem pln obdivu. Tak žiji se svými slavíky, tím je mi moje „živá“ záliba!  
  

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

css.php