Slavíci před kamerou – to bývá problém!

Žádné komentáře u textu s názvem Slavíci před kamerou – to bývá problém!
Příroda má vlastní pravidla. Jistý řád existuje, mnoho věcí se však dopředu vypočítat nedá. Velkou roli hraje náhoda. Ještě snad u květin – ty objektivu rády postojí. Daleko horší je to s motýly a nesrovnatelně horší s opeřenci. Přesto je pro přírodu dobré, když se může kdekoliv předvést a pokusit zaujmout. Je-li příležitost, nutím k tomu i zdejší slavíky. Jsou tajemní, lidé si je pletou se skřivany, jsou atraktivní.
Na dnešek byla smluvena s redaktory jednoho boleslavského periodika návštěva periferie města, s viadukty a protierozní zelení. Přestože je na zpěv krále pěvců trochu pozdě, slíbil jsem slavíky před objektiv, včetně představení problematiky kroužkování.
Lidé z médií nemívají času nazbyt, vyžadují přesnost a hlavně výsledky. Přijel jsem tedy k Mladé Boleslavi s předstihem, rychle roznesl sklopky a neustále sledoval čas. Jindy bývá s tématem problém, dnes ale všechno klaplo na jedničku. I mraky velkoryse ukročily za hřbet Chlumu, takže kaluží nepřibývalo a slavíci se představili hned na třikrát! Před objektivem byli tradičně klidní a dokumentačního materiálu bylo pořízeno málem na celovečerní film!
Stihli jsme při tom představit i ležení lidí okraje společnosti, plné zlodějin a nepořádku. Stihli jsme vyfotit divoké růže, stihli jsme toho za hodinku opravdu dost. Málokdo z aktérů setkání však tuší, že příprava na takovouto „radost“ trvá vždy nejméně další dvě hodiny. Odměnou však může být naděje, že živý přenos ze života boleslavských slavíků zaujme a třeba přivede k zamyšlení, nebo překvapí.
Můj výzkum pamatuje na prezentaci v médiích – i proto si myslím, že veřejnost o slavících ví a počítá s nimi i pro čas příští. Do roští se za slavíky chce vydat i primátor města, hledá místo v diáři – vůbec – je nemálo těch, kteří během jara přichází s dotazy či vlastními zážitky. A to je zbývající rozměr ornitologické specializace.

A na závěr jednu zajímavost:
Byla chycena samička s nápadnou podlitinou v oblasti břicha. Vzhledem k tomu, že má vytvořenu hnízdní nažinu, musíme se ptát, zda otok nemůže souviset s inkubací snůšky. Na každý pád – nikdy jsem takovýto problém v rámci výzkumu nezaznamenal.
Reportáž je k shlédnutí od 1.6.2010 na: http://www.mb-noviny.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

css.php