Kolem rybníků Kněžmostska

Žádné komentáře u textu s názvem Kolem rybníků Kněžmostska
Čtvrteční podvečer mě přeci jen vylákal do terénu. Prošel jsem hnízdiště v linii Koprník – Buda (bývá až 17 párů) a ověřil, že slavíci ani tady ještě nejsou. Z pěvců jsou stále početnější černohlávci, samci už zpívají. Oproti včerejšku jsem měl štěstí v tom, že tady všechna hnízdiště stojí. Včera jsem našel jedno zničené, vykácené. Vlastník následně litoval, že netušil, že slavíci hnízdí „v takovýmhle bordelu“. Za tři roky, pokud do prostředí nezasáhne – a slíbil, že ne, budou v mladičké pařezovině znovu. Linie stromů v sousedství totiž zůstala zachována.
Na ornitologickém webu zatím jiná pozorování slavíků nejsou, ale jak už jsem napsal, s Moravou soutěžit nemůžeme. Pro boleslavské Pojizeří je důležité, že ikdyž do této oblasti většina slavíků přilétá „o chlup“ později, mnozí z nich mají kroužek. To znamená, že se vrací a dokáží přežít!
Dochází k změně počasí, slunce zvolna i tady nad Kněžmostem mizí, tak si jej zachováme alespoň v tomto jarním orseji. A za frontou už mohou být noví ptáci od jihu!
800
Pokud večer nevyrazím za průzkumem na Dolnobousovsko, připravím alespoň pozvánku na Vítání ptačího zpěvu. Budeme při akci tradičně kroužkovat i slavíky, tudíž sem ta informace patří.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

css.php