Další napjaté čekání

Žádné komentáře u textu s názvem Další napjaté čekání
Skončil první dubnový týden. Rozhodl jsem se, že budu hlídat přílet v místě, kde loni padl rekord – v údolí Nedbalky. Proto jsem tam včera odpoledne vyrazil.
Vítr byl opačný než posledně – mírný, od jihu. To je pro strmé travnaté svahy ideální. Řádilo tam opravdové jaro. Tři druhy baboček tam byly k vidění. I ta, ztrácející se, kopřivová! Vyfotil jsem však „jeté“ paví oko. Je ale famózní. Neberou mne až tak paví oka, už jako klukovi se mi líbil, při jejich chytání, ten vzácný odstín červené. Taková barva nikde jinde není!
V trnkových haluzích je zřejmé, že to už každou hodinou „praskne“ a svahy se na krátký čas neuvěřitelně rozsvítí. Mám ta roští rád. Možná i slavíci čekají na ten obraz – zatím nejsou.
Mám pocit, že bych měl čekat právě tady, v Dolcích. Jestli starý mistr přežil, třeba to zase přes Evropu jaksepatří „rozletí“ a může to být otázka hodin, nebo jedné noci. Vloni si vyzkoušel, že to jde, že doma s ním počítají.
… Dnes ne, pojedu znovu až zítra. Netrpělivě sleduji republikový web, hlavně jižní Moravu, budou tam dřív, na Moravu geograficky nemáme! Rozdíl v příletu bývá i několik dní. Hůř jsou na tom ještě kolegové v Německu a v Polsku. Ale ten loňský slavík od Nedbalky to má zřejmě „nalítáno“, byla by to síla, kdyby byl první celkově! Nebudu na ten web radši koukat a spíš do míst brzy znovu vyrazím.
… Tak jsem se na web přeci jen podíval a na česko-slovenském pomezí už jeden slavík opravdu je! No, první být nemůžeme, jsem zvědav, co se bude dít u nás. Naši slavíci, dle zkušeností třeba s rákosníky, by měli na Moravě sice přibrzdit a přeladit počítač na místní reliéf, ale pak už to je opravdu záležitost jediné noci! Pokud se ale ti naši nevrací úvalem Moravy, budou platit pravidla jiná, obecně však soudím, že Saharu na jaře určitě v mapě mají, protože spěchají, zprava se ti první pak rádi vyhnou Alpám, pokud je to možné. Ti pozdější už letí i do kopců a hledají průsmyky. V květnu to v horách už opravdu jde. Švýcaři je třeba na Col de Bretolet nachytat umí!
– A čistě technicky – protože na novém ornitologickém webu diskutovat nelze, můžeme k tématu diskutovat tady, na webu slavičím! Postřehy, zkušenosti a dotazy jsou vítány!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

css.php