Létající hliník

Žádné komentáře u textu s názvem Létající hliník

Za nadpisem by šlo vidět kupříkladu letadlo. Zažil jsem dokonce střešní krytinu, kterou vichr vířil vysoko pod oblohou, na slavičím blogu ale čekejte z aluminia kroužky, kterými čerpáme informace z ptačích životů.

Od chvíle okroužkování drobný střižek s adresou začíná poletovat, doprovázet. Chodím tak krajinou s kleštěmi a vymýšlím, kam ještě nějaký předepsaný hliník pověsit. O kom se pokusit dovědět víc. Jako v tom lese bývalých topolů, co visí tady na stránce od posledně. Kousíček porostu parcely sousední v místě zůstal a bylo otázkou, jestli to pro slavíka bude postačovat. Dlouho to nevypadalo, o pár dnů později už ale ano, a tak se včera pod kapkami deště posunul o rok dál příběh jedné ptačí věrnosti.

V roce dvacet jedna tam všechny stromy ještě stály, když jsem obroučku s číslem deset na konci řady zavíral. Topolům rostlo listí a nasládle vonělo. Vůni si vyzkoušejte, je opravdu milá a teď se zrovna děje. Ze slavíka nešlo o věku dostat víc informací než, že je starší. Pak se tam hnízdilo a s létem odletělo. I v roce dalším tam byl, vím to podle kontroly kroužku. A byl tam i v loni, zase přispěchal hnízdit. Jen letos bylo všude ticho a duben okolo prošel naprázdno. Abych měl důvod, svedl jsem v sobě vše na holou paseku po topolech, než došlo po neděli k nočnímu monitorování. Do rozednění zbývala hodina, když jsem kolem projížděl se staženými okny. A zpěv z místa šel. Odpoledne vybírám slavíka ze sítě a vidím kroužek. Na konci desítka, je to jasné. Proč ale zkušený mistr dorazil se zpožděním? Možnosti jsou dvě, když les to není.

Zažil jsem velmi starého slavíka, který už z Afriky přišel jedině po svých. Otrhaný, vetchý. Ani nehnízdil. Důvodem druhým bývá zranění či jiná indispozice. No a to je případ slavíka od barevné paseky. Po cestě se jej predátor pokusil chytit a zkonzumovat, což se mu naštěstí nepovedlo. Kdybych nad zjištěním chtěl být opravdu detektivem, zanesu indicii na tabuli a začnu kolem chodit s hlavou při zemi. Tady mi stačí proměřit rýdovák, z kterého po stisku zůstaly jen pera kolem centra. Tři. Ostatní rostou a mám změřeny.

Pro odhad události musím k růstovému měřítku připočíst dobu, než se náhradní scénář ve váčku nastartuje. Matematikou výslednou se posléze doberu výsledku přibližného a případ může k soudu. A i když nejspíš zazní: „odložit pro nedostatek důkazů!“, mně takové pátrání docela stačí. „Na pilu“ totiž v ornitologii příliš netlačím. Už 42 let.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

css.php