Cestou naproti – pokus třetí

Žádné komentáře u textu s názvem Cestou naproti – pokus třetí

Zainvestovat energii, průběh pokusu pečlivě sledovat a za pochodu ladit. Doufat.

První byli obecní slavíci při okraji města, když přišli záměrem technického areálu o hnízdiště. Narodil se Slavičí háj. Kolik unikátních momentů před oním finálním – dočkáním se.

Modráčka jsme měli na tabuli zobrazeného jen kvůli kvartetu českých slavíků, aby lidi viděli. Po desíti letech bloumání severním cípem parku mne napadlo, zkusit vyjít naproti i jemu. Teď už šlo o úlet výrazný. Neutekl ani rok… Co se pak odvíjí člověku v hlavě je nepřenosné. Pod Rachvaly kotvilo jaro a od sítin slyšet cvrlikání. Vždyť to je přeci ten modrák!

S jídlem roste chuť, to přeci se ví. Proč se do nějaké šílenosti nepustit znovu a nezkusit, zda je přítomno štěstí. Třetím prosebným vzhlížením k loterii je „Akce modrásek“. Nepůjde o nic snadného.

Modrásek bahenní je motýlkem vzácného rozšíření. Jenomže… Modrásek bahenní sídlil kilometr odtud vzdušnou čarou nad kolejemi, směrem k osadě Matice. Vzácná lokalita byla před dvěma lety zavezena, dnes je tam firemní parkoviště. Motýly jsem už nikde nenašel. Zkusím nemožné. Vybral jsem pozice a budu sázet krvavec toten. Hostitelskou kytičku housenek, než vydrbou s mravenci a nechají se k nim pozvat dělnicemi před zakuklením. Mravence v travních dómech máme (doufám že správné), krvavec též. Jen je ho jaksi málo, ale podmínky k růstu má, jak vidno. Tak mu s rozmachem pomohu.

Chystáme květnatou louku k výsevu, není to vůbec levná záležitost. Ale co bychom pro sebe neudělali, pohled a vůně budou stát za to. Ta se ale modráska bahenního týkat nebude, on má nároky tvrdší. Park ale i takové místo zná.

Zažil jsem s přírodou nejednu radost, nejeden šok. Kdyby vyšlo i toto dobrodružství, slavili bychom doopravdy. Chci, aby Slavičí háj budoval značku mozaiky prostředí, k životu vlídných. Aby byla radost v něm být a dovídat se z něho. Ukážu krajinu Bousova jako (naštěstí) jenom spící. Která na probouzení nepoztrácela potenciál. A ona jej má!

P.S.: Až se ztracený modrásek ukáže, vyfotím jej. Ale nemyslete, jde zrovna o skupinu motýlů, která si nádheru křídel nechává hlavně pro sebe.

Dvě fotky ze zmizelé lokality..

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

css.php