Co nejvíc s nimi

Žádné komentáře u textu s názvem Co nejvíc s nimi

Skočím po každé příležitosti být s předmětem výzkumu co nejčastěji. Jenom tak – a dobře to vím – se mohu dovědět nové.

Je část odpoledne pryč, vedro jak v pekle, vyrážím na místo, kam jsem se letos zatím nedostal. Vandrácká hospoda, řeka, a přes louku čistička odpadních vod. A jinak ještě – prostředí letitých mistrů.

Datum je vysoko ve výměru slavičího roku Česka, hrát už se bude muset přinejmenším kombinovaně. Snad to klapne. Nemám moc rád chození s věcmi na hrbu, kdy auto se musí nechat před kulatou značkou, nic nenadělám. A slunce si na mne i řeku zasedlo. Nakládá nám. Jsou slyšet vlaky od centrálního nádraží, jak lítají po mostech, jak sviští. Jak který..

Chytání bylo doopravdy zachytáním a sypalo jednu informaci za druhou. Překvapení se pro mne už nedějí o každém výjezdu, divit se nemohu. Odchytaných hodin vysoké tisíce a mnohé „už bylo“. Ovšem – alespoň pelichání, že běží. To není úplně tuctové schytávání.

Každý ze slavíků vypadá jinak. Každý se jinak chová, některý ani nenaletí. Nemůže. Fotit se teď musí opravdu každý. Po křídle.

Připomnělo se mi, jak léto má k ptákům záchrannou brzdu a všechno ošéfované. Když přes den není tolik hmyzu do zobáku, dozrály střemchy.

A v nich je živo výrazně. Než je vystřídají bezinky.

Křoví sem – křoví tam, kopou se nějaké sítě v zemi a lemoví louky mění tvář. Nikomu na tom nezáleží.

V žáru to drhne, ale zase jsou všude motýli. A těch nivní louky umí vypravit dost. Čas na ně ale nemám. Chytání o pelichání žádá chytače celého, bez přestávky. Chytá se „sólo líčením“ a pytlíky se neberou. Fotomateriál by poškodily. Navíc – slavík musí co nejdřív zpátky, žádné pytlování.

Náměrů vezu příjemných pět. Čtyřikrát oni, jednou ona. U ní je škoda prvního peří. Tržní hodnota šatu klesá. Naopak plusem je, že je z páru. On od ní je právě z letitých. Od roku devatenáct jako nejmíň tříletého jej mám v hliníku. Dnes ovšem teprve s první kontrolou. Náměry porovnáním však sedí na milimetr, to činí radost. Staré šaty bývají spolehlivé. Slavík navíc prochází zbržděným, k tomu nesouměrným pelicháním (vidět na letkách), což může souviset právě s věkem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

css.php