Už musí do vzduchu všichni

Žádné komentáře u textu s názvem Už musí do vzduchu všichni

Srpen rozjel třetí dekádu a i když počasí terénům nepřeje, každá odchytaná noční hodina dobrá. Snažím se co nejméně vynechávat, včera mi to ještě prošlo, dnes už nahoře přitvrdili. Pršet má poctivě a s tím nic nevymyslím.

Je to škoda, protože pěvci už musí odlétat v mnoha druzích, slavíky nevyjímaje. I zdejší nížinný odchyt dovede v noci ukazovat křídla, v tuto dobu ano. Tmaví slavíci se chytají i při nočních kontrolách, v kapsách též přibývají světlejší bříška pěnic. Chytají se i rákosníci, ale zpěvní, ti už budou průtahem polevovat.

Konečně zase přiletěl modrák. Nevím čím to je, zůstane pro mne navždy takovým otakárkem ovocným mezi motýly. Prostě zazářením, kterých nebývalo.

Učím se za noci sledovat přilétající siluety, abych je dostal do oka. Začal jsem s tím v horách, ale ono to o tomto čase jde i dole. Slavíka poznám už na jistotu, je pohybem naprosto specifický. Slavíci jsou podle mne právě ti těžce chytatelní. A je to tak. Neutíkají po ránu jen z „pěvčích“ ok sítí, dokáží utéct i z pochvalovaných „dvacítek“. Prostě se „nezaboří“. A může za to jejich pohyb ve vzduchu – kdo je viděl – létají úplně jinak. Nedá se to srovnávat při hnízdění, kdy chytat jdou jako všichni ptáci, prostě do sítě vrazí. V létě za nocí ne. Dosed je podobný stehlíkům, když se snášejí na bodláky. Křídla navíc nejistě nechávají polorozevřená, než se o pozici ujistí. V síti je to jejich výhodou, v kapsách to opravdu umí. Každého tedy chytit nelze, kdyby tam člověk nestál a nečučel, bylo by mu to fuk, takhle nad tím může jen lomit ruce. Některý se za zdrojem vrátí třeba z druhé strany, mnozí však ne.

Dnes vyšli tmaví s rezavými napůl. A modrý navrch. Pak taky tradičně krutihlav, tento má mladé peří dost odrané, cestou přepelichá.

Zbývá pár dnů, pak věci pověsím na hřebík a opráším v dubnu. Až se od jihu budou vracet.

Přidám zkušenost – včera se udál retrap. Za večerní dochytávky jeden byl s kroužkem z předchozího dne. Neuletěl obratem, zdržel se pro deštivě nevhodnou noc. Dnes už ovšem kdoví kde je. Retrapy nejsou a už ani nebudou, slavíci začali tah svižnou výměnou na pozicích.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

css.php