Ještě chviličku máme

Žádné komentáře u textu s názvem Ještě chviličku máme

Ležím v textech. Na práci jsem se těšil, až začnu bilancovat. Poznámek, že přes ně nevidím na monitor. Mnohé odkazují k fotkám, kde leží podklady. Podle obrázků se snáz bude odpovídat.

V terénu ještě chvíli máme, než půjdeme do bažin. Moderněji, než bývalo před koncem století. Ale blatouchy budou mít barvu stejnou jako měly, kdy se šlo kolem prvně. Začátek sezóny mám vždycky na mokřadu, modráčky bych jinde nepořídil. Jak ale o dubnu holínky sundám, v botách už za ten rok nezačvachtá. Nahnědlí slavíci žijí jinak, alespoň v Česku. Pojďme v ohlédnutí ještě za nimi, k letnímu chytání se vracím často a rád. Anebo – pojďme do léta za pěvci jinými, které možno v konci etap po noci rovněž zachytit.

Ten čas se teprve učím číst přes rozvěšené sítě. Nikdy by mne to v minulém století nenapadlo. Signály k obloze, které vysílá krajina i umělý zpěv… Čekání v přemýšlení, že ptáci v polotmě nad hlavou opravdu jsou. Že nikdy bych na ně nedosáhl, nebýt moderních technologií. Člověk si po čase pod zažitým nastaví chápání jinak a vítá, že zas už se rozběhla pořádná poznávačka a nabídka zážitků překotně stoupá. A když to nad ránem nevyjde se slavíky, jiného peří si zaurčuje dost. K tomu bylo třeba dovybavit se literaturou, protože za roky úzkého zacílení jsem ostatním druhům příliš nedával. A pravěké začátky, v kterých jsem chytával všechno, odborných rad k dispozici tehdy moc neměly.

Chytaní ptáci převládají mladí, starých příliš nebývá. Ale už tady začíná dobrodružství. Třeba jen rozpoznávání krutihlavů. Do té doby jsem jich měl okroužkovaných co prstů jedné ruky, nyní přispěním početných mravenišť v travinách parku se krutihlav stává pravidelným.

Stejně u rákosníka velkého. Člověk ho konkrétně dolů nezve, on ale přeci sletí. Tam je bonusem poměřovat průlety starých, a proti nim časově jinak nasazené pohyby mláďat. Podobně u ťuhýků. Předtím jsem z toho nic netušil. Jakmile se člověk usadí na stálém stanovišti a začne filtrovat pravidelně, začne se divit. Ze slavičího háje hraji jen slavíky, ale vnímavá je k nim slípka zelenonohá i chřástal. A neodhadnout, co za pár hodin, až nový den sleze z postele, v sítích se zjeví. Co všechno po okolí vyčkává na soukromou chviličku zvědavosti. Vše ale trumfují kontroly noční, v nichž se však při zmíněném playlistu ptáků moc nechytá. Když to však vyjde, koukáme do tahové noci pořádně zblízka. Ptáci se chovají jinak, než ve dne.

Tolik o ptácích, co ale všechno ostatní? Efekty doprovodné, včetně vůní praženého léta? Ano, zem jemně vydechuje, a kde kytek nizoučkých po zemi rozeseto, tam klidně sbírat do náruče! Ráno rosa rákosí vystříbří, na chviličku. Slunce ten obrázek totiž dost pohotově přenastaví. To už ale není čas obdivovat, pytlíky čekají v rozvěšení, třeba do práce. Je skvělé, že ptáci migrují nad krajem v širokém stylu a že i u Klenice lze nachytat. Jenom si v létě najít čas na šňůru dní. To aby přehled seděl.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

css.php