Byl bych už (rád?) končil

Žádné komentáře u textu s názvem Byl bych už (rád?) končil

Bylo to opravdu postavené do výměru prázdnin, protože slavičí tah i letos je v obvyklém schématu. Jenže přišly dvě motivace, kterých nedbat, bylo by na škodu. Odvolávám tedy co jsem…

Těšil jsem se na titulek, jak vystihne rákosní bídu, protože jediné co se chytilo před tmou úplně těsně, byl starý dobrý strnad. Ten se nikam – ale opravdu nikam – za sluncem nechystá. Zablácený od hledání obživy ví, že park jej na holičkách nenechá.

Zažil jsem převrat, který umí jen rákosní biotop se svými nájemníky. Předevčírem byla noc (počasí nedobré), která třtiny dočista vymetla. Zajímalo mne to natolik, že jsem včera podstoupil i odpolední odchyt na můstku, kde se rákosníci jinak chytají třeba v pravé poledne. Nechytlo se nic a dnes do sbalení nočních sítí také nic! Brčka třtiny jsou statická, všude klid. Tak tohle mne na migraci opravdu fascinuje! Podobně to nějak museli mít i slavíci, protože výskyt megarhynchů na průtahu je striktně ukončen. Co ještě nekončí, je průtah slavíků tmavých, což je však očekávatelné. Jeden či dva proletět nad parkem mohou i v září a kdo ví, třeba i v říjnu. To však na vystavení tahového schématu druhu nic nemění a změnit nemůže.

Byla noc příznivá, ráno i suché sítě. Nevídané pro tento čas a místo! Těšil jsem se, jak trčím při kapsách naposledy. Už jsem opravdu auto chystal pro účel jiný. A rozednívání málem už i prošlo na prázdno, když v síti u jezírka byl a hned zase zmizel. Díky takticky vystavěné leči však skončil v hlavní linii a pak hned v pytlíku na hrušce.

Slavík má obočí jak míval Brežněv, pamatujete?

To bych ještě „omluvil“, jedna vlaštovka jaro nedělá, ale on se za chvíli chytil druhý, rovněž uherský. Když se přichytil třetí zase u jezírka, slevil jsem a jedu noc otestovat ještě dnes. Hlavně však proto, že počasí vylovili pro oblast neskutečné. Babí léto tu totiž zatím vypadalo víc jako babí podzim. Argumenty vyloženy, zítra ještě přijďte.

Jo – a samozřejmě se ještě stačil před sbalením chytit krutihlav, na ty je punkt Slavičí háj se svými hliněnými lučními mraveništi opravdu dobrý.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

css.php