O mlze husté, že by se dala krájet

Žádné komentáře u textu s názvem O mlze husté, že by se dala krájet

Už večer vyvstávala zejména za tratí, nad polem s kukuřicí. Na půlnoc už měla park pod kontrolou. Mám zkušenosti s takovým chytáním, sítě se musí v kuse oklepávat a i tak účinnost nízká. Prospěl by vánek, ale ten za takových stavů do háje nechodí.

V rákosí po ránu nějaký pohyb byl, tahouny tahu jsou mladí proužkovaní rákosníci už nějaký čas. A ano, tady zpoždění v odletu/průtahu evidentní, jiné roky už bývají pryč. Slavičí atmosféra již ovšem „vaří z vody“, bude se končit jako každoročně. „Tu-a-tamoví“ slavíci ještě budou, ale tak to u živého materiálu prostě je. Dnes se v čase zpozdilém dva obecní mladí odněkud vynořili. Jsou to většinou na konci tahu takoví ti „klopýtalové“. Tuk kale žádný, hmotnost nízká, v očích hostuje zmatenost.

Závěr odchytu přinesl ovšem výsledek, který se hodí přenáramně: Kontrolním odchytem kroužkovance z předchozích dnů na únikové linii „Na můstku“ byl zachycen slavík tmavý, v místě pozdržený zcela jistě playbackovou produkcí. Odchyt je po pěti dnech, stav těla však zdá se zatím nezměněný (netloustne). Zjištění navazuje na poznatky, publikované v jihomoravském sborníku ornitologickém, čísla posledního. Byť se obecně nemusí jevit, v „mlze jak mlíko“ byl pořízen jeden z nejlepších letošních výsledků vyhraněného usilování.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

css.php