Ať počítám, jak počítám

Žádné komentáře u textu s názvem Ať počítám, jak počítám

Dusno, ale ne hnusno. Vždyť je proboha léto! Mohl bych někam k vodě, nejlépe do zatopeného lomu, kde normálně je kosa. Teď by tam byla hlava na hlavě u vody skleněné. Ne, já jsem se ponořil do souboru slavičích křídel, abych myšlení buď překopal, nebo posunul dál. Nepracuji v specializaci jinak – dnes by se řeklo – je to o navracení. V tom mi pomalost jde mile na ruku, vše je dál otevřené, nic jsem neopublikoval, mohu vstupovat. A tak jsem zase vstoupil, protože hladina uvažování o rezavém peří je už zase jinde. Jenom že tady ouha – pocit je pořád stejný, ať počítám, jak počítám.

28.7.2016

Momentky z pelichání totožného jedince během té samé sezóny jsou vzácné. Psali to už kolegové pro slavíka tmavého. Chytit je znovu opravdu legrace není. Zvlášť, když jistý čas nelétají. – A ani to není kamenná pravda, v kritické fázi slavík sice neletí, když jej člověk pokusně ale pustí mimo úkryt, cosi předvede. Zvláštní kombinaci záchrany žití. Jak já jen budu slavičí knihu psát, když věci docela neplatí? První, co musí být jasně řečeno – jak klíč k vnímání textů vypadá. A teď k tomu počítání…

Nevychází mi jinde napsané ve vztahu k délce procesu, a nevychází dlouho. Vím, jde o několik dnů, ale já potřebuji jasno. Co když se donekonečna opisované informace mýlí? Nebylo by to vůbec prvně. Nebo jsou zdejší slavíci jiní? Anebo – nejlépe mávnout nad tím rukou a pospíchat dál? Ne. Budu v tom ležet a zas znovu přijdu. Budu dál chytat a ještě detailněji si dávat pozor. Už mám na jeden pokus zaděláno. Bude to znamenat po pátém srpnu na místo dojet a čas velkých nadějí pod křovím strávit. Chytí se znovu? Když zkušenost naštěstí má jen se sítí? Pokud to vyjde, dám s tím už pokoj, z brambory vykrojím kulaté razítko a fláknu ho pod obrázky. Tečka! No, ale ta délka procesu je přeci jiná…

Co můžu napsat už teď – věc, která jasnou je, jako facka: Kdyby snad v mnohém ne, v určitých ohledech směrem k pohnízdnímu pelichání se hnědí slavíci od sebe výrazně liší.

A ještě jednu věc poznamenám, ať je bouchání do stolu tentokrát slyšet: 391 obrázků křídel v procesu varuje velmi hlasitě: „Nesedej na lep zjednodušujícímu dopočítávání pelichání.“ Že prý – i když jsem k vodě nikam dnes neodešel, vykoupat bych se mohl docela snadno.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

css.php