Momentka z hnízdišť

Žádné komentáře u textu s názvem Momentka z hnízdišť

Rozběhla se druhá dekáda května a to je čas, kdy slavičí hnízdiště musí zpívat. Samice snášejí či spíše už sedí na snůškách, partneři hlídkují. Navštívil jsem výseč mé oblasti a zkoušel kroužkovat. Žádná sláva to není, samci jsou spíše liknaví a drží si vzdálenost od produkce.

Čím dál víc si myslím, že dovedu odlišit slavíky tříleté. Nikde bych s tím před porotou neobstál, já ale obstávat nepotřebuji. Ti ptáci jsou zvláštní a vztáhnout ten pocit je potřeba spíše na samečky. Tam je totiž co sledovat v peří. Chytím-li zpěváka letitého, kabát má jiný těch běžněji chytaných, co dvouletými už nejsou. Stejně tak je mi ovšem jasné, že záležitost je především pocitová a ukotvit definicí nepůjde. Dnes jsem takové odchytil dva, další byl letitý a poslední dvouletý. Báječná škola poznávání. Jak někdy objeví se k určení slavík složitý, dnešní byli jasní. A znovu jsem si ověřoval poznatek s peřím, jak slunce determinaci komplikuje.

Do sítě vletěl mi špaček, třpytivý sameček. Moc jsem jich v životě neokroužkoval, velkou zkušenost s nimi nemám. Jsou to velice zvláštní ptáci. Chytil se na lokalitě Skalní sruby Jizery. Asi poblíž hnízdí. Slavíci zpívají nahoře z kamenného bradla, samičky hnízdí dole při silnici. Na chytání je místo komplikované a úspěch z vícepárové lokality nikdy není úplný. Ani dnes jsem nebyl 100%ní. O prvního jsem se však připravil vlastní chybou, pak už jsme spolu jen ztráceli čas.

Rovněž jsem narazil na místo, kde jistě přebývá zkušený mazák. Porážku jsem nakonec přijal. Je to ovšem škoda, protože přesně tito ptáci jsou výplatou za práci v terénu odvedenou. A já na odměnu nedosáhl. Někteří slavíci nejsou vůbec hloupí a záměry chytače přečtou během chvilky. Zpěv, když jsem odcházel, přišel mi výsměšný. Našel jsem i hnízdiště bez odezvy a to je stav vážný. Možná se místo už letos neobydlí. U takových vždy čekám dost dlouho, abych se ujistil, že nedělám chybu. A z návštěv určitě tato není poslední, ještě na kontrolu přijdu. Samozřejmě, že mohlo dojít k neštěstí na silnici, kdy druhý z partnerů se pak po čase ztratí. Může i predátor kterýsi do děje v místě vstoupit, i tak to v přírodě chodí. Vidíte na vlastní oči, že i tady je možností několik. Ne, naše hledání není z jednoduchých.

V tomto bodě dojde k odlomení pera. Častěji bývají poškozeny prapory než ostny.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

css.php