Na vlně přilétání

Žádné komentáře u textu s názvem Na vlně přilétání

Tak, a stalo se, co šlo možná tušit. První opožděná příletová slavičí vlna musela být pořádná. Jak nebyli, jsou mnohde.

V průzkumu jsem mnoho nestihl, byl to takový přes-polední výjezd. Ráno volal kolega z míst, která nejsou hnízdištěm, že zlákal k zastávce v noci slavíka, ale nechytil ho. Jenom pozoroval. Ano, hrál totiž do pořádné tahové vlny, to už je jasné.

Zjistil jsem čtyři, chytil jednoho. Pak už jsem na chytráka dalšího neměl nervy a okolo páté snil o obědu.

Abych nevěšel pouze těchto pár bídných vět, pojďme se podívat za situací s úspěšným odchytem. Ozval se zpěvem brzy. Na třípárové lokalitě, která je výrazně prokroužkovaná. Hned jsem mu za chování přilepil nálepku nejzkušenějšího a tedy nechytatelného. Sítě visely, sklopky čekaly, severák kousal. Pak už se slavík ani neobtěžoval s pozorností. Když všechno zkrátím, abych z webu nedělal lovy beze zbraní, takhle nakonec vypadal a neznali jsme se. Pěkně mi s představou sklaplo, kroužek opravdu neměl.

Dopřál mi ale zážitek, který úplně nepobírám. Ke sklopce s čerstvou podporou vyletěl vedle ze vzrostlého řepkoviště(!) a já si začal všímat, kolik druhů tam zaletuje. Potravní důvod jsem ovšem neodhalil.

Znovu jsem si připomenul, jakým je chytání pod klobouček mistrovstvím. Stál jsem pět metrů od trnitého dómu a čekal minutu, až se dva zpěvy v přízemí přestanou přetahovat a jeden ustane.

Tukové zásoby neměl žádné a úvahami zamíchal. Musí to mezietapově být zjara zajímavé u těchto starých mistrů. Ti, kteří nabrali zpoždění, myslím si, poslední zastávku vynechají, svítí-li povzbudivě nad Středomořím zelená. Pak mají v nádrži u cíle téměř sucho. Z partnerek později si to nedovolí žádná. Zpěvák by takovou před vraty otočil.

Koridor k Podbezdězí má od rána vykopnuté dveře. Na krajinný maják směřují zahradní rehci, pokřovní pěnice i zástupy červenek. Je s podivem, kolik jich jediná sklopka ve chvíli neúmyslně nachytá. Táhnou budníčkové.

Do sítě přiletěl brhlík, tak jsem mu slavičí kroužek vyšetřil. Je při ptačí dálnici hezky. Bez svačiny ale dost brzy smutno a to převážilo.

Ještě obrázek konipáska od rybníka a jdu z kůže vytahovat trny.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

css.php