Na co vymýšlet složitosti

Žádné komentáře u textu s názvem Na co vymýšlet složitosti

Možná vás napadne, proč se to řeší už teď, ale ona před jarním VPZ situace ve společnosti jiná nebude. Proč tedy nesdělit vše důležité už dnes. Měli bychom mít jubilejní 20. ročník vycházky za ptačím zpěvem.

Připravte se, že se akci pokusíme zorganizovat, pokud to jen trochu půjde. Zda naváží v dalších letech nějaké vycházky, není zatím jasné. Pokud ano, všechny by byly už definitivně ve Slavičím háji.

Naučná stezka číslo 3, která park obchází po severovýchodním okraji, nabízí podmínky pro ornitologické dovyžití, kdyby nám naše prostředí nestačilo. Šance odchytit pro kroužkování nějaká křídla bude, první květnová sobota je časem, kdy se v parku už hnízdí, mnozí jiní ptáci místem migrují. Hlavním tahákem budou pochopitelně slavíci, mám nachystaný úkol pro nás pro všechny. Po nově upravené cestě v dávném zákresu dojdeme až do vysázené aleje. Tam si řekneme, spíše krajinotvorně než ornitologicky, jak je moc důležité sázet stromy do starých pozic. Jaké s tím jdou krásné pocity. Aleji předchází dávná rybniční hráz, kde by měl zůstávat slavík, několik let jsem tam ale nechytal, nevedla tam cesta :). Vyzkoušíme to společně. Od nuly. Jako by z vás byli specialisté a šli jste plnit profesní úkol. Vylákáme jej do míst, která jsem pro stezku čerstvě upravoval a při té příležitosti představím ony dvě skryté jabloně. Zkusíme mistra posadit právě tam a nevěřím, že to nevyjde. Myslím, že právě budou v květu, plané voní velmi poctivě.  Připravte se na to. Dnes jsem odtud vygumoval skleněnou skládku a nachystal do pytlů k odvozu. Bude v tom kraji vše už jen čisté a ryzí. Bude to takové trošičku jiné, ale vítání ptactva dodržíme. Od Zvolínku až sem dobíhá atraktivní rákosina a my vycházce během návratu dáme korunu. Znovu budeme hrát, tentokrát ovšem modráčka. Je to podobně, jak v té staré hrázi s obřími babykami. Podobné nejistotou a to přeci každý z nás chce zažívat. Může tam hnízdit, nebo ne? Ve Slavičím háji nedaleko jsem za letního odchytu v noci zachytil mládě. Odkud by bylo? Navíc si nemyslím, že by přilétlo zdaleka. Kdybychom uspěli, bude to koruna všeho. A to už staneme před polednem a sešlost bude končit.

V programu vysvětlím přírůstky do háje. Uvidíte jezírko, pěvuškovník (už teď na úvodní fotce kolem tabulky, uvádějící sektor číslo 2), zmíním pelichaniště slavíků, význam rybníka naproti, promluvíme o místních kukačkách a vzpomenu noční chytání v létě.

Přeji vám, aby to vyšlo.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

css.php