Slavíci ještě chodí

Žádné komentáře u textu s názvem Slavíci ještě chodí

Sloveso správné, chodí/přicházejí.

Přestože v tuto dobu již mohou znovu dosahovat zimovišť, do mé internetové schránky dál ještě přicházejí. Na určení. Každý z kroužkovatelů fotí jinak, ale nutno říct, že se vždy k výsledku dostaneme.

Určoval jsem slavíka od Mutěnic (není na obrázku), s kterým si kroužkovatel nevěděl rady. Jednalo se o křížence F1, který neměl předpisové ocasní krovky. Tento znak ale provází výrazná proměnlivost, je pouze pomocný.

Za léta určování či dourčování tady na blogu, se podařilo rozplést všechny záhady fotografií a dobré poznamenat, že identifikovaných kříženců je už pěkná řádka. Českých, ale i slovenských. Kroužkovatelé v tuto dobu řeší převody dat do stanice a tak podezřelé slavíky berou na přetřes. A to je dobře. Díky tomu hybridi nezmizí v hlubinách databáze a nastiňují tušení jejich početnosti. Opravdu jich na seznamech přibývá a je to hlavně tím, jak se chytá na letním tahu. Dostávají se k nám na krátkou chvíli v tom čase ptáci odjinud, a též z hybridní zóny severně našich hranic. Tam už se nějaký ten kříženec opravdu narodí! Máme i tuzemské, křížení u nás ovšem tak časté není. Přeci jen, slavíků tmavých na průletech zjara je málo (do možných párů) a většina z nich je opravdu „načasovaných“. Toť termín Jiřího Formánka z dob boomu modráčků. Prohlásil kdysi o jejich samičkách, že se prostě jinde nezadají, míří do konkrétních míst.

Neurčujeme zde pouze křížence, občas se jedná právě o slavíka tmavého. Jejich proměnlivost je značná, a budou to zejména samičky, jež zbarvení šidí. Znaky v křídlech by ale zalhat neuměly. Máte-li kdokoli po skříních nějakého kostlivce, podělte se. Dojdeme cíle určitě líp, než jistá dvojice na cestě k babičce, v poměrně morbidním vtipu.

Klidné dny, pokud možno…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

css.php