Gratulace k sousedům

Žádné komentáře u textu s názvem Gratulace k sousedům

Už jsem zaslané fotky prohlédl a pogratuloval. V poště jsem je našel s okolnostmi zajímavého odchytu a hned jsem nabídl, že sem úspěch pověsím. Jsme totiž slavičí blog.

Vítejte, dnes i za hranicemi!

Slavík obecný – tohoroční jedinec, zjištěný po rozednění podle hlasu a chycený později v oblasti Prievidzy na západním Slovensku.

Slíbil jsem komentář, tady je.

Spíše by v tuto dobu člověk, a zejména na Slovensku, čekal slavíka tmavého, tady máme obecného a zástih je opravdu dost pozdní. Existují samozřejmě obdobné a našly by se i pozdnější. V ornitologické vrši v Ottenby skončil kdysi slavík obecný (podle fotky též mladý) v listopadu. Tam se jednalo ovšem už o chybu několikanásobnou – a s ptákem, kdoví, jak to po vypuštění dopadlo.

Září je jistě ještě prostorem pro odlet zcela bez problémů. Podmínky pro tah podpůrné, počasí příhodné. Problém máme v zaznamenávání pobytu či průtahu spíše my tím, že už v příhodných prostředích příliš nechytáme. Já tedy rozhodně ne.

Poslední slavík obecný byl na slovenském podzimním punktu kroužkován v konci prázdnin, tento kolegy překvapil. Hmotnost jedince není vysoká (22 g), ale mladí ptáci dokáží během postupu Evropou sílit a přibírat. Před přeletem překážek kondici zajistí, i když o náročnějších místech zatím neví zhola nic. Až přijdou, budou ptáci k výkonu nachystáni.

Gratulace a pozdravy do údolí Váhu ještě jednou. Mimochodem, krajinu tamní znám, jezdíval jsem k ní čundrem.

(Úvodní foto: R. Slobodník)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

css.php