Ach, ty tukové tabulky!

Žádné komentáře u textu s názvem Ach, ty tukové tabulky!

Ne, nemáme zatím takovou, která by fungovala i na jaře, kdy ptáci tuk z cesty dojíždí (zbyl-li) a investují jej do příprav k hnízdění. Nemáme ani takovou, která by představy o podkožních zásobách, po Evropě sjednocovala. Dokonce se mi chce napsat – vystihla věrně.

Porovnám-li starší německou se švédskou, a k tomu pro zvýšení údivu dvě tuzemské, vznikne stav, kdy nepřiřadím nic k ničemu. Počet stupňů rozdílný, podklady k udělení též. Přitom je tukové skóre předepsáno k hodnocení během kroužkování a svědomitý kleštičkář, který tak činí! Už jsem si říkal, že rozkreslím také jednu nad společným základem a budu ji obkreslovat dle porozfukovaných slavíků. Ano, i ona bude svá. Budu objekty pozorovat během jejich „roku“ u nás docela nově a vkreslím poznatky do nachystaných korpusů. Stane se pátou, v kabinetu vyvěšenou. Ne, opravdu zatím nejsme schopni regulérně tukové zásoby stanovit tak, aby byly mezi kroužkovateli spolehlivě přenosné. Uvědomil jsem si to v plné beznaději před pár dny, kdy jsme monitorovali slavíky tmavé v tuzemské tahové zastávce. Podle tabulky jedné, bych dle obrazu ptačí spodiny zapsal šestku, jiná směřuje s jistotou k sedmičce. Ano, tučnost finální, zejména u slavíků, v našich zeměpisných šířkách opravdu nečekejme, ale stavy obdivuhodné, čísel vysokých, už ano. Zvláště, dostaneme-li se k příležitosti, jako my před nedávnem. To už nám v ruce během focení polehává slavík obtloustlý až hrůza, s odletem poté poměrně těžkopádným. Až si člověk říká, co s tak přetíženým tělem ve vzduchu? Když se propočítávaly hmotnosti přístrojů v podobě batůžků, jež činily kol jednoho gramu, tady těch gramů naskáče za osmnáctidenní pobyt o 65% víc! Však už si badatel říká (a snad i za slavíka) – nebylo by záhodno s kynutím přestat a odrazit? Bylo! Slavík je po příhodné noci skutečně pryč. Na cestě dál k rovníku.

Tak, jakou budeme vpisovat nakonec tučnost? Šestku, nebo sedmičku?

Peří na břiše lze pro dokumentaci namočit a rozhrnout.

Problém graduje, posuzuje-li v čase kontroly skóre chytač jiný předešlého. Podkladů netušených. To se narodí chyba – raz dva. Výsledku ke škodě.

Udávání úrovně tuku kroužkovaných ptáků je disciplínou v Česku poměrně mladou. Smysl nepochybně má, ovšem za předpokladu, že budou hodnoty mezi kroužkovateli souměřitelné.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

css.php