Ověřování kontrolou

Žádné komentáře u textu s názvem Ověřování kontrolou

Moje ornitologie je poctivá. Každé podezření ověřuji.

Ke kontrole jsem přistoupil i dnes. A přesně – výsledek sedí s představou, i když kleště jsem mohl klidně nechat doma. Promrzlý jsem ještě teď, a to běží druhý den jaro. Nechtěl jsem vzdát a musel to poctivě odchytat do večera. Koho by to bavilo? Měl bych spoustu práce jiné, ale poslední roky jsou slavíci důležití už nastejno. Takže – bavilo.

Severní vítr se přes třicetimetrový živý plot z brček neprotáhl, od jihu přes hladinu občas zablikalo slunce, jakože není všemu konec. Že – jednou se vrátí.

Vrba vypadá, jako by právě se skláněla zaplavat si.

Trojúhelníkový „okruh“ kontrolovaných sklopek měl dobrý kilometr, prochytat jsem potřeboval lagunu celou.

Čas, kterého byl skoro celý den, jsem trávil pozorováním, přemýšlením a z jediného hlohu, který tu je, vyřezáváním kolíčků ke sklopkám. A výsledek odchytu se dostavil v podobě, jak výše nahozeno. Nechytilo se vůbec nic + jediný modrák se na vábničku neozval. Žádný prostě není. Černé bezy v torzech statečně obrážejí, hladina je drobounce zčeřená. Pak v temném hejnu už přilétají špačci usínat, jeřábi letí taky, luční strnadi odkudsi rovněž přilétají. Kvičí vodní chřástali, začíná zábst. Odpoledne se vyplatilo pátrat dalekohledem v rákosí. Nejméně dvě sýkořice vousaté přeletovaly nizoučko nad průsekem!

Ještě něco třeba: Stejně je to tak, že každou cestu ke sklopce provází napětí. Pak se ale balí pastička poslední a natvrdo je jasné, že nula to ustojí.

Dnes to byl odchyt jako kdysi. Čekával jsem na průtažné modráčky se sklopkami, někdy se chytili tři, pak řadu dní vůbec nic. Neumělo se ještě hrát, aby přišla kontrola zkouškou. Ani hraní není v případě tahových ptáků všelékem, mnozí nemají zájem. Člověk pak musí mít oči pohotové a využít znalostí jejich chování. Modráčci působí v prostředí víc jako duchové, pokud ovšem sameček nehájí poletováním okrsek. Pro ty, kteří protahují, platí zmínění duchové.

Jiné je chytání v rákosí poloprázdném, než když přiletí rákosníci. Pak sice kleště nezahálí, ale jarní chytání v rákosí nenarašeném, je disciplínou disciplín! Je vzpomínkou na přejemné řemeslo čihařů i prvních kroužkovatelů.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

css.php