Je to doma!

Žádné komentáře u textu s názvem Je to doma!

Nešlo pracovat po poledni, když slunce hřálo, pořád jsem před sebou viděl ráj za díly žantovských polí. Musel jsem tam.

Když se kolem půle března udělá v krajině teplo, bažina pulsuje. Mám v zahradě testovací doutníky na jezírku a v mokřadu hned mířím k nim. Ano, úplně se vzdouvají před očima a chumáče letí lagunou klíčit jinam! Tak tohle chci v močále žít každé jaro. Nejde totiž jen o nějaký orobinec!

To samé se děje v fousoví rákosin, tam na to hned „slyší“ strnadi rákosní. Je jich pořádná pospolitost a všichni hodují. Znám tyto „jarní hodiny slatě“, za roky dobře je znám. Žáby se vykládají do čistých vod, musí tu být modráčci na určito! Hraji, pozoruji, napínám nervy a pak znovu hraji. Nic, vedle nic, a za polem dnes taky nic. Ten první nejspíš zmizel, co posledně byl. Mokřad patří nyní strnadům, modrák tu nejspíš není.

Zapomněl jsem ovšem zmínit událost k nadpisu – čápi už jsou na komíně oba! Skvělá věc.

Slunce už zas kvapí za lípu. Ach jo. Rychle ještě pro úplnost obejít Brodek, hráčem je s dvěma páry v oblasti důležitým. Pod křovitou vrbou je vyklouzaná dálnice od nutrií. Kdyby měli na hnízdištích takovou slavíci, sbírali by na ní od rána do večera. Takhle to dělají jejich tmaví příbuzní v Polsku kol bobřích kanálů. Modrák je taky slavík, jistě by se mu novota posledních let zamlouvala. Proč by tu neměl být? Přehrál jsem strofu a v bochníku došlo k pohybu, který nikdy nepatří budníčkům, rákosním strnadům, ani července. Krabička v dlani konečně mlčí a v dalekohledu sleduji modrého slavíka, jak se rozčiluje. Čeká mne cesta až za hráz do auta. A večer na krku! Síť v tašce nacházím krátkou devítku, v rákosním průseku bude, jako když plivne do moře. Směšné. Pokud se chytí, nelze, než připsat to profesionalitě. V místě je ovšem ticho a slunce srdečně bez roušky políbilo zem. A přeci se přízemní osnova zachvěla po nárazu. Křídla zabalila, a už jsem tam! Je to víceletý barevný sameček. Ještě se sice v modři porozsvítí, ale líbí se mi moc.

Focení, a odlet do vrby. Máme to všichni tady s časem akorát. Slunce zašlo, je čas odjet bilancovat.

Nádherné odpoledne s večerem.

Ještě bych mohl snad připomenout, kde drží modráček slavičí barvu. Všimli jste si? V příuší na tváři, jinak je břidlicový.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

css.php