Zajímavý pokus o hnízdění

Žádné komentáře u textu s názvem Zajímavý pokus o hnízdění

Včera jsem během návštěvy lokality u Býčiny pozoroval zajímavou věc. Na dubové větvi, nízko nad zemí, došlo k páření slavíků, na tento čas června velmi překvapivému. Vždyť mnohde už slyšíme poměrně velká vylétaná mláďata.

Oba ptáky se mi následně podařilo odchytit – samička byla okroužkována v místě v roce 2016 (jako starší), sameček se věkově příliš zařadit nedá (nyní +2K).

Samička měla hnízdní nažinu kategorie „2“ – a jednalo se nejspíš o náhradní pokus po prvním neúspěšném hnízdění. Mohlo být v okraji silnice vysečeno.

Slavíci se mohou pokoušet zahnízdit náhradně za předpokladu, že přišli o snůšku či malá mláďata, jak uvádí literatura. Stav nažiny by odpovídal. Přesto jde o zjištění velmi pozdní. Vyloučit lze s jistotou pokus o druhé hnízdění v roce, o kterém některé zdroje mluví. V prostoru střední Evropy si myslím, že k němu nedochází.

Je zajímavé hledat možnou skutečnost tohoto vývoje hnízdění. Neznáme věk samičky, je docela možné, že už obrovský nápor nezvládá. První pokus nejspíš sám proběhl ve skluzu, pokud neuvažujeme, že smůlu si vybrala dokonce dvakrát. Na druhou stranu – starší slavíci disponují většími zkušenostmi, u samiček to bývá vidět jednoznačně.

Co se stalo na hrázi mezi rybníky Býčinským a Horním Střípkem, už asi nezjistíme. Hnízdiště by bylo ovšem dobré sledovat.

Otázka z mnoha: Jak to bude u páru s pelicháním, které za obvyklých podmínek je nastaveno do konce června?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

css.php