K slavičímu odlétání

Žádné komentáře u textu s názvem K slavičímu odlétání
Od loňska tu leží tak sotva napůl zodpovězený dotaz, pojďme ho dořešit, už se to hodí.
K tomu, abychom mohli říct, kdy se první adultní slavíci objeví na noční obloze, třeba použít dvou poznatků. Změřenou délku pelichání a zástih nejčasnějšího přepeřujícího slavíka. Oba mám po ruce a se zjištěním třetím, že ptáci odlétají (až na výjimky) hned po ukončení procesu lze říct, že první může být na cestě už po dvacátém červenci! Mám takového v archívu.
V loňském roce započal nultý ročník nočního chytání, letos přípravy běží v předstihu. I proto mne to přinutilo konečně zastavit na nepříjemném úseku silnice nad Sobotkou a namířit objektiv do míst s největší předpokládanou aktivitou.
Šipkou je označeno místo, kde pod Rachvalskými lesy leží Slavičí háj.
K němu ptáci směřují od severu narovnávající se krajinou a výkonná přehrávka druhového zpěvu je může oslovit. Slavíci jsou určováni, kroužkováni, dokumentováni a váženi včetně sledování tukových zásob.
Světlá místa na fotce nejsou bohužel hladiny rybníků, ale hnusné sítě na zaplocených sadech. I když jedna hladina uprostřed taky je, schována do topolových hájů. Jde o Červenský rybník u Dolního Bousova. Dál odtud ptáci vstupují do Polabí a čeká je cesta komfortní krajinou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

css.php