Ještě k slavíkovi

2 komentáře u textu s názvem Ještě k slavíkovi
K tomu kontrolovanému samozřejmě, protože k němu moc informací nebylo. A zaslouží, aby byl obdivován.
Není nejmladší a to ve výzkumu vždy potěší. Další zajímavostí je, že pochází ze stejného místa, odkud i věkový rekordman československého kroužkování. Z lokality „Splav“ a jeho předchůdce má svůj příběh i na tabuli NS Krajinou Červenského rybníka. Padl dotaz při té slávě, kdo jména stezek vymýšlí. Kdybych to tu napsal, vypadalo by to jako vychloubání. Psát to nebudu.
Včerejší slavík s kroužkem NM PRAHA N 647 359 byl označen, coby kamenem dohodil na lokalitě „Kolonie“ v červnu roku 2012 jako dvouletý. Kontrolován tam byl před koncem dubna 2013 a pak už stopa chybí. Mohl tam být do vykácení (letos)? Nevím, terén je tam nepřehledný a zašel jsem tam poté nahodile.
A mohl by hypoteticky být synem onoho veterána? Mohl, ale to se dostáváme trošičku už do jiné roviny.
Starý slavík končí účinkování v místě v roce 2013 a je známo, že starousedlíci dalšího jara povětšinou před potomky revír obhájí. Odletěl tedy mladý (dvouletý) jen přes kraj zátoky nedaleko? Mohl.
A třeba to bylo úplně jinak! Důležité je, že se mají na Dolnobousovsku pořád kam vracet. Že je potkávám, že obohacují bádání, že mi dělají dobře pod žebry.
Nedokázal jsem, jsem na to krátký, nikdy věrně vypsat chvíli, kdy podobné s rezatým peřím zažívám. Podivnou směs dojetí, úžasu, hrdosti a obdivu.
Dám ještě detail kroužku, aby tu fotka i dnes byla.
Až budete mít po práci a budete mít chvilku na blog, dívejte se do toho hliníku.
Kdo máte moji knížku o nich, rozlistujte ji na příhodných stránkách.
Vylouhujte laty černých bezů s jejich zlatým pylem, od studánky rozlijte vodu do třpytivé sklenice, přidejte meduňku po listech, anebo mátu – máte-li a dovolte slavíkům u vás zastavit. Vnořte se do ptačích životů a obdiv nikam neschovávejte.
Hezký den.

2 odpovědi na “Ještě k slavíkovi”

  1. Tak to je stav, který nezměníme. Ornitofauna se vyvíjí podle možností a nabídky. Straka & sojka zatím v poradění si vítězí.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

css.php