Od dvou borovic

3 komentáře u textu s názvem Od dvou borovic
Dnes vás pozvu do míst, kde se NS Krajinou Červenského rybníka otáčí a vrací k městu.
Zítra už tam bude pod borovicemi lavička.
Původní přijde odstranit, nová velkokapacitní bude v ose kmene a blíže stromu.
To místo je krásné a pamatuji si, kdy se tam borovice vykreslily. Když vykáceli sady, ty dva stromy nechali.
Bývali tam slavíci, dnes na špici zpívá drozd. Ale slavíky je slyšet jen pár metrů dole od zaústění Spyšovského potoka z Červenské kosy. Zpívají už nedůsledně, ale jsou to pořád oni.
Vysbíral jsem odpadky, aby to k odkládání nelákalo jiné odkladatele a pak jsem vyfotil výhled. Na rybník a k Sobotce. Přes louku plnou kytek.
V tomto čase by tu člověk vydržel sedět pořád.
Od rybníka víří život, zeleň je svěží až blahodárně, od sousedního lesíčka zpívá brávník. Tak to tehdy nebyl zřejmě protahující pták, byl už vlastně ve dveřích a já to nepoznal! Je pro mne nenaposlouchaná ta jeho píseň, nemám možnosti ji slýchat. Tak si ji užívám a přitom hloubím jámy. Když mám téměř hotovo, nebyl bych to já, kdybych nechtěl ještě kapku poladit dílo a drenážní rýč se v tu chvíli zlomil.
Usedám na starou lavici a nebrzdím smích. Jen ale do doby, kdy mne úlek znehybnil. Přes zaparkované auto jsem nemohl vidět cyklistu, který odshora přiletěl a v letu pokračoval. Neskutečný svist! Tak jestli takhle budou jezdit všichni, tak je tu tabule se zajímavostmi zbytečná. A asi i ta lavička – jedině, že bych mu ji strčil do cesty, pak ho posbíral a na ni vyskládal. Ten člověk s potištěným tělem v signálních barvách zmizel konečně za můstkem a já se můžu opatrně vynořit.
S houbařským košíkem dole z auta vystupují – no, houbaři. Zpátky ponesou šupiny. Kynou mi, asi – jako že dobrá práce. Tak jo, chlapi – ať je svatý Petr při vás, patrona houbařů hledat nemusím.
Je tady krásně, ale opravdu. Jen škoda, že až půjdou oficiálně turisté stezkou, bude léto a kolem propečený kout. Co naplat, takový je tuzemský rok. Zas ale přitáhnou na výspu bahňáci a tabule číslo čtyři, kterou jedinou jsem si vzal na starost tématem, bude mít oporu kousek dál v bahně.
A ještě si uvědomuji, že jsem dal asi špatný začátek akce. Už ho mám v mailu oficiálně, tak radši věším plakát.
Ty pruhy tam nepatří, samozřejmě.
A když koukám na datum, bude se z nás pořádně kouřit.

3 odpovědi na “Od dvou borovic”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

css.php