Drozdi (ne)přilétají

Žádné komentáře u textu s názvem Drozdi (ne)přilétají
Začíná tah zpěvných drozdů.
A lidé už hlásí první „slavíky“. Ano, pletou si je právě s drozdy. Podle zpěvu i podle zbarvení. I když samozřejmě záznam v literatuře u slavíka obecného existuje z března a spolehlivý (25.3.1974 J.Hora), je na slavíky čas.
Dnes dorazilo zpětné hlášení, které nepřekvapí mnohým, zejména způsobem zjištění kroužku. „Pták střelen“. Přijde vám to normální?
Ano. Drozdi se mnohde na jihu prostě střílí! Mnoho jich „o slavících“ nechytím a tedy neokroužkuji, ale na tohoto si vzpomínám dobře. Ještě jsem si říkal, aby měl dost štěstí, není prvním, kterého mám tady takhle vykázaného.
Podíváme se na kartu podrobně a řeknu k tomu pár vět.
V odstavci „Kroužkování“ jsou údaje moje. Tak, jak jsem je zapsal při odchytu. Zajímavý je pro nás datum 20.7.2015. Starší ptáci u drozdů odlétají do zimovišť nejspíše na podzim, tady ještě půjde o příslušníka místní populace.
V odstavci „Zpětný odchyt“ si všimneme tedy, že pták byl střelen, dále že se jim ho podařilo určit do druhu a datum 29.1.2017 ukazuje ještě jasně na pobyt v zimovišti. Takže oba datumy jsou vědecky cenné.
Pták zimoval na Ligurském pobřeží Středozemního moře kousek od francouzských hranic.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

css.php