Odstartováno!

Žádné komentáře u textu s názvem Odstartováno!
Kdo jste obdivovatelem ptactva, začněte něco dělat! Je nejvyšší čas. Ať nic nepromeškáte. Jarní tah ptáků začal.
Už slyším ty ortodoxní, jak by mi nejradši popřáli dobré probuzení, jako že jsem asi nezaznamenal, že milí opeřenci jsou tu s námi celý rok a hrdličky už hnízdí. Ale zaznamenal, zaznamenal jsem i hlasy odborníků, jejich varování, že malá účast u krmítek už jasně signalizuje dramatický úbytek ptactva. A nemýlí se. Je to tak. Já ale ožívám s jarem a nejen kvůli slavíkům, kteří od jihu přiletí. Mám jaro rád po všech jeho tvářích. Jak na zimu vítězně vyplazuje jazyk, jak to má se sluníčkem, jak ptákům chystá pro hnízda. A do pozdního předjaří mám vložený i svůj nejdůležitější den. Takže já už teď žiji, co to dá. Březen, za kamna vlezem, ale moje máma tenkrát spíš upalovala do porodnice. A načasovala to skvěle. Mám tu slavnost moji jako pralinku pro všechno krásné, co se kolem rozbíhá.
Pojďme si ale spíš říct, co můžete slyšet už zpívat. Já se rozepíšu, vy si vezměte pořádný atlas ptáků, na internetu hlasový archiv, je jich tam dost a zítra po práci se navlečte do dalekohledu a běžte začínat!
Ve městech hrdličky zahradní, kosové, vrabci.
V parcích koňadry, modřinky, brhlík, divocí holubi hřivnáči. Pěnkavy, zvonci a u vody čížkové, než popoletí k severu. Zpívají zvonci a stehlíci.
V hájích táhnou drozdi zpěvní, slyšet jsou kvíčaly a špačkové. Střízlík a červenka. Strakapoudi bubnují, ozývají se žluny, v lese datel a zpívá šoupálek. Někde králíčkové. Parukářky a uhelníčci. U vody skorec. A horský konipas.
V polích slyšíme skřivany a kolem cest strnady s vrabci polními.
V rákosí strnady rákosní.
Čekáme na bílé konipasy každým dnem, do mokřin přiletí slavík modráček během příštího týdne. Rehkové domácí už taky brzy budou, potáhnou pěvušky modré.
Podél cest ti pozorní mohou vidět černohlavého bramborníčka. Protahují čejky.
Na hladině jsou spousty kachen, labutí, lysek, v pobřeží volavky. Za noci se vrací první vodní chřástalové.
Dávno v lesích notují brávníci. V noci jsou slyšet sovy – prostě měli byste u toho být, dokud je ještě na co koukat a co poslouchat. Nevypadá to věru dobře, můžeme o ptactvo přijít.
Našli byste další druhy, další zpěváky, co jsem zamlčel. Tak si je když tak řekněte mezi sebou a zapamatujte. Vyčíst mi to budete moci na vycházce za ptačím zpěvem v konci dubna.
Hezké dny s ptačím zpěvem!
A ještě alespoň fotku.
Tato je z 19. března 2013 dopoledne a pořídil jsem ji při práci v parku v Bělé pod Bezdězem. Ten špaček po sněhové futeři normálně dál zpívá. Jak ten se musel tešit domů!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

css.php