Budoucí stezkou

4 komentáře u textu s názvem Budoucí stezkou
Druhý okruh bousovské naučné stezky – Krajinou Červenského rybníka nebude sice tak dlouhý, ale bude výživný.
Během procházení v terénu po budoucí trase si o moji pozornost řekla takováto nádherná místa. Víte, jak se tam bude s dětmi sedět. Anebo bez nich, jen tak se dívat? Vidět nebude akorát záliv u přítoku, jinak celá hladina!
Je tedy jasné, že i zde musí být zastávkové místo s tabulí. Tady si teprve přijde na své srdce milovníka ptactva! Dojde-li sem či dojede na kole. Po modré turistické značce bude moct klidně okruh zpět do města nedokončit a odjet do Plakánku v Českém ráji. To bych ale neměl vůbec psát, protože tomu přezařování touto chráněnou oblastí naší obyčejné krajiny se bráním. Pokračujte tedy radši nazpět okruhem a staňte na začátku. Ten, kdo plní s dětmi úkoly, tak dokonce musí!
Nabízím ochutnávku, co by tak mohlo být na tabuli:
Předjaří, jakmile poodtaje v okrajích led a objeví se volná hladina je úchvatným divadlem pro obdivovatele ptactva. Vzácné kachny, labutě, divoké husy – to lze ve sklech dalekohledu uvidět.
Stojím v místě, kde bude lávka. S kolegou promýšlíme detaily trasy, aby bylo na vodu vidět, a z okraje topolového hájku zní píseň. Krátká a hlasitá. Kdo by to nepoznal a štěstím jen zářím. Nemám to každý rok, netrefím se. Tu dojemnou náladu ptačího návratu. Na nejkrajnější větvi od jihu sedí drozd brávník. Vidí už bory po skalinách a tak zpívá! Ještě tam není, ale už zpívá. Toto je jejich čas, kdy přilétají. Hned ale zmlknul a provedl manévr nevídaný. Odrazil podél cesty korunami pryč. Jen však krahujec proletěl, slídící za oním zpěvem, brávník byl zpět. A zpíval. Tak tenhle přídavek vlastenectví, ten jsme si opravdu zasloužili.
Až město stezku otevře, dozvíte se to. Pak se tam vydejte, bude stát za to.

4 odpovědi na “Budoucí stezkou”

  1. Na to zastávkové místo bych doporučila malou dřevěnou rozhlednu. Nějakou takovou, jako mají nedaleko lázní Bohdaneč u ornitologicky cenného rybníku (jeho jméno si bohužel nevybavuji) a nebo  u Holanských rybníků. Není nad to vidět na rybník aspoň trošičku z výšky, přehlédne se tak mnohem větší prostor a celkový výhled je ještě krásnější. Je jasné, že taková ornitologická rozhledna něco stojí – peníze i práci. Ale kdyby to jen trošku šlo a povedlo se to, bylo by to skvělé.

  2. Uvidíme, jak si to povede po začátku. V současné době není součástí záměru. Podobné se koncipují hlavně do ptačích rezervací, kterou Bohdanečský rybník zrovna je.

  3. Dobrý den pane Kverku, možná by bylo vhodné oslovit Český svaz ochránců přírody[2]:(např. ZO Klenice)a získat finanční prostředky na vybudování vyhlídky.

  4. Jasně. Ochránci peníze dnes sehnat dovedou. Měli jsme před chvílí jednání, ještě se záměr "tvaruje", ale pozorovací věž zatím ne. Díky i Vám.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

css.php