Z galerie hnízdišť

Žádné komentáře u textu s názvem Z galerie hnízdišť
Záhumní Lhota
Po čase je dobré představit si zase jedno ze slavičích hnízdišť.
Nachází se přímo ve městě Dolní Bousov, a přestože se z míst některého jara ozývají slavíci dva, k hnízdění dochází jedinému.
Prostředím je zbytek zdivočelé výsadby provedené kdysi na okraji kravína. Podobné lokality mají výhodu, že jsou mezi lidmi populární. Městská část slavíky zná pro jejich noční koncertování.
Nevýhodou je tady vysoký predační tlak rozšířený o zdivočelé kočky.
Lokalita je zajímavá tím, že se do ní ptáci příliš nevrací a každého jara tam jsou jiní. Až na jedinou výjimku, jak koukám do karty hnízdiště.
V oblasti SV Mladoboleslavska, kterou dlouhodobě sleduji, převládají takováto obyčejná místa, slavíkům však stačí. Imponuje jim navíc, když se v okraji drží partie obnažené drobnými záhonky s případným kompostovištěm. Jinou zajímavostí je převládající poměrně pozdní přílet, což je dáno právě skutečností, že se ptákům nedaří návrat a místa obsazují náhradníci.
Z oblasti mám několik zpravodajů a tak se mi daří mít přehled. Zatím jsem navíc nezaznamenal nějaký tlak na revitalizaci místa a tak k dnešnímu dni lze říci: „Slavíci, kam se vrátit máte!“
V otevřené krajině, kde slavík hnízdí, nemá problém osídlit i takováto místa. Jeden pár v nich bez problémů zahnízdí. I takovéto místo zkraje dubna získá zajímavou kulisu s nástupem listí v korunách stromů i keřů a ptačích druhů bychom tu našli poměrně dost. Z těch pozoruhodnějších a silně ubývajících je to sedmihlásek hajní. Přilétá pozdě, ale jeho zpěv už místní poznají. Hnízdí tu ale i žluva hajní anebo všudypřítomný holub hřivnáč.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

css.php