Cenné i příšerné! (2)

Žádné komentáře u textu s názvem Cenné i příšerné! (2)
Pojďme se na výsledek podívat z pohledu kroužkování.
Zapomeňme, že slavík byl střelen, jak moc je to veliká zvrácenost a pojďme se podívat, co výsledek říká o migraci druhu.
Nejdřív k datu kroužkování v roce 2007:
U ptáka nevíme, zda se vrátil k Labi poprvé, nebo opakovaně.
Druhého května už ale bývají na hnízdišti i mnozí z těch, kteří se vrátili prvně, tedy před rokem narození. Není tato informace pro nás důležitá, datum 2. 5. neříká skoro nic. Dokonce ne ani o jeho příslušnosti, takový mohl ještě (byl-li dvouletý) pokračovat dál. Nejspíš ale ne.
Pták na podzim 07 odletěl, na jaře 08 se vrátil, na podzim 08 odletěl, na jaře 09 se vrátil. Odletěl i na podzim 09, aby se s jarem 10 vrátil. Dokonce ještě v tom roce odletěl a jak se jeví oblast zástřelu, mohlo jít o první velkou tahovou zastávku. Podobně vedle v Portugalsku se totiž zastavil jeden z dvou „přečtených“ anglických ptáků v projektu s geolokátory na samém jihu země, než se vydal přes moře.
Pro ptáky ze směru jižního se ukazují příhodnými zastávkami hluboká údolí podhůří Alp.
Puerto de Santa Maria, ležící v ústí řeky Rio Guadalete a nad stejnojmenným zálivem ve vztahu k městu má, jako všechna ostatní na pobřeží pro tahy ptáků klíčový význam.
Datum, ve kterém byl nález pořízen je poměrně vysoké (8. 10. 2010) a svádí si myslet, že pták už prodléval v zastávce.
Další takovou v řadě je pro většinu migrantů pohoří Atlas afrického severu. Zde se ptáci již připravují k náročnému přeletu Sahary.
Ještě poznámku k časovému rozpětí:
Více jak po třech letech zástih ukazuje na vysokou míru přežívání slavíků obecných stejně, jak už 35 let potvrzuje výzkum na Mladoboleslavsku. A pokud by se dařilo vyvíjet větší tlak na místa, kde jsou zpěvní ptáci stále ještě masakrováni, prospělo by to i slavíkům.
A jednu pozoruhodnost na závěr:
Pro kolegy to byl první slavík okroužkovaný v rámci širšího záběru. První a hned přinesl výsledek! Musím se usmívat nad tím, když člověk označí dva tisíce podobných a hlášení se nedočká. K náhodě jsem pogratuloval. Není důležité, jaké číslo kroužek nese, podstatné je dovědět se o tématu víc.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

css.php