Kdy to zas zažijeme

Žádné komentáře u textu s názvem Kdy to zas zažijeme
Je to síla, tyhle dny! Stromy opadávají jak na podzim, Jizera má v Bakově 23,5 stupně a je o ni zájem. Slavíci jsou z poloviny pryč.
Šel jsem si sednout k řece. Ne, to není text od Kainara, to je popis vyplnění času mezi odchyty slavíků. A zaplavat si, podívat se z hladiny na barevný břeh naproti. Netýkavky bílé i červené, žlutá mezi nimi a bílá od kvetoucích svlačců. Voda čistá, plná rybek, protiproud sotva znatelný, dvě teploty vody, jako na rybníku! Protože řeka neteče, stačí se ohřát. Nahoře víc, u dna míň. Ale hloubka v té zátočině je, jen co je pravda!
Krásné schůdky s lavičkou, pěkné místečko. Kdyby sem šlo přeplavit foťák k tomu břehu, vyfotil bych to pro vás.
V korunách volají žluvy, do sítě se chytil mladý střízlík, musel se u řeky narodit. Prvně ho takhle vidím.
S řekou je nádherně. Chtěl jsem se už včera vykoupat v Bousově na Červenském rybníku, voda tam byla zelená tak, že by šel možná přejít po hladině. Tak jsem to odložil a naplánovat dnešní chytání u řeky. Sázka vyšla a byl to zážitek.
Ve sklopce byl jen brhlík, tady to nevyšlo.
A tak jsem se po cestě stavil ještě u Pátku na Budách. Rybník je nenateklý, plný bahňáků, mě ale zajímali slavíci.
Bude tu ještě nějaký prodlévající? Jeden tam byl a štěstí na mne počkalo. Dobře jsem pod keřem „kopnul“! Pod bezinkou, ale nechtělo se mi věřit, co vidím, normálně všechny kuličky zvadly drobné a za zelena a už neuzrají. To je síla! V noci se sice přihnala bouřka jako hrom, nenechala tu však ani kapku.
Slavíka jsem si užil. Prohlížel jsem ho možná tři minuty, komplexně. Byl těžký. Ale ne přepelichaný. To nebyl. I když by se to zdálo. A to je právě důvod, proč je ještě chytám takhle o prázdninách. Podobný materiál potřebuji zmnožit. A umět rozhodnout, kdy odlétají. Jsem rád, že „klíčové“ letky ještě nebyly vyzrálé, zapadá to do mých představ. Neexistuje jiný způsob ověřování, kdy odtud odlétají – zda si dovolí navíc pár dnů, anebo opravdu zmizí s posledním milimetrem křídla.
Ani datalogery by to nezjistily, nenapadá mne jiného než chytat. Prohlížet je opravdu pečlivě a těšit se, že se chytnou občas i ti přepelichaní a pak tedy nejlépe formou kontrolního odchytu kdy pták kroužek už má. Že to je dlouhé čekání a věc docela složitá? Je to tak, jsou to ty časově nejnáročnější úkoly ve výzkumu a já tím musím projít. Už teď mi ale dělá dobře, když vynáším soudy o bezodkladném slavičím odlétání. Proto se těším na každého podobného, nezískávají se snadno, mají však velkou cenu. Jako tenhle.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

css.php