Příkladný návrat

2 komentáře u textu s názvem Příkladný návrat
Krátce jsem vyjel na několik hnízdišť a zjistil, že každé třetí je už obsazeno alespoň jedním slavíkem. Kdybych měl čas projet všechny v oblasti, poměr by byl podobný.
Letos došlo k naprosto příkladnému navracení starých ptáků, ukazuje se, se měli dobrý rok a přežili mnozí. Proběhla první, asi dost výrazná příletová vlna. Během dvou nocí je řada hnízdišť obsazena.
Večer se ještě za hlasem nevydávají, reagují jen z úkrytu, který neopouští.
Neznám jaro, kdy by takhle ti první přitáhli. Ten, kdo čeká, až sami zazpívají, může je mít už klidně doma a neví o nich. I s monitorovací přehrávkou třeba mít u těchto časných zkušenosti, jinak mohou pozorovatele snadno oklamat. Sám jsem si málem naběhl a pak tam byli dokonce dva. Kdybych nepočkal a nebyl pozorný, proškrtl bych v sešitě kolonku a jel dál. Najednou odněkud těsně nad devětsily vletěl do vrby kde jsem stál, úplně potichu. Byl jen zvědavý. Je to ještě přeci jen brzy. Ale chytil jsem ho.
Chytají se na nástrahu spontánně červenky a tam je velmi zajímavé sledovat zásoby tuku a extrémně „kulatý“ (vypnutý) hrudník. Tam to vypadá, že letí ještě daleko a mají k tomu úměrnou „fyzičku“. Je to vítaná možnost vhledu do problematiky, aby člověk nepanikařil nad převážně „bídným tukem“ časných starých slavíků.

2 odpovědi na “Příkladný návrat”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

css.php