Co letos vyšlo

Žádné komentáře u textu s názvem Co letos vyšlo
Nemyslím přímo, jako že vyšlo, myslím povedlo se. I když vlastně i vyšlo…
Tiskem vyšly výsledky, pořízené sedmičlenným týmem.
Ukotveny jsou zde: Ticks and Tick-borne Diseases 5 (2014) 489-493.
Vztahují se ke klíšťatům Hyalomma marginatum.
Mým výzkumem byla dodána tři od slavíka obecného Luscinia megarhynchos a jedno od rákosníka zpěvného Acrocephalus palustris. Přesto, že to na blogu visí, připomínám.
To byl senzační úspěch, protože pro slavíka materiál chyběl. Celkově jde o vzácnou záležitost, tato klíšťata v našich zeměpisných šířkách (jarní ptáci) „dlouho nevydrží“.
Letošní rok přinesl i jiné poznatky.
Vůbec poprvé jsem se setkal s křížencem slavíka obecného Luscinia megarhynchos a slavíka tmavého Luscinia luscinia – tohoročním ptákem, tedy v daném roce narozeným.
Toho si cením. Dokonce jsem slyšel i jeho hlas, odezvou na monitoring přehrávkou. Oproti SO působil, jako by od narození aktivně kouřil.
Taky to už na blogu je, ale radši dám obrázek. Za moment.
Rozlišují-li někteří třeba dva podobné druhy rákosníků od sebe hlavně „podle ksichtu“ (jak říkají), pak to u těchto kříženců platí taky. Mám to už „v oku“ a včas mne to „trkne“. Hybridi jsou jiní. Pak teprve hledám znaky ostatní, slovy klasika – směroplatné.
Výzkum v hybridní zóně polských řek se vydařil. Nachytalo se.
Tým byl šestičlenný. Zde momentka.
Příletovým datem prvního „megaryncha“ je letos 13. duben. Poslední byli zjištěni 17. srpna u Husí Lhoty jeden a dva u Března (nepočítám odchyty v horách na světlo).
Tady je obrázek a jde o kontrolní odchyt (bláto na kroužku musí být z posledního zastávkového místa! Chycen byl čerstvě).
Pelichání prvního adulta bylo doloženo 21. června. Jde o nehnízdícího M2K. (Rekord to ale zdaleka není).
Povedlo se slavíkům konečně letos hnízdění. Tady je již samostatný juvenil.
Znovu rozkvetly plazivé růže.
A v kraji přežili otakárci.
To je ta nejlepší tečka. Protože já se na toho navrátilce do naší krajiny vydržím koukat vždycky dlouho.
Nevěřil jsem, že se toho můžu dožít a omlouvám se otakárkům fenyklovým, že o nich tolik nemluvím. Taky si zaslouží poděkování, vždyť oni se v krajině drží bez přestávky!
Změna: Tak tečku beru zpět a dávám ji až teď.
Venku za oknem se totiž opakovaně ozval vzdalující se hlas kolihy velké. Bylo ještě světlo. Asi je vyhnal sníh, ovšem po Vánocích tohle zažít?!
Už však, navzdory ještě nedávnému fantazírování vyhlížečů počasí, kdy slibovali do půlky ledna teploty nad nulou, přichází změna. Přituhne a zimní čas nás ovládne. Co naplat. Myslel jsem, že vydržíme bez hrabla.
Dodatek: Abych nezapomněl. Jak jsem přispěl k propagaci? A přispěl vůbec? Přispěl jsem. Tak ještě přidávám doklad.
A to je všechno.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

css.php