Jenom pár obrázků

4 komentáře u textu s názvem Jenom pár obrázků
Stromečky už jistě vydaly všechny dárky všem, kteří k nim přišli, já nabízím dva.
Leucismus u slavíků mám zdokumentován jen v jednotlivých drobnostech, pírko – dvě.
I tady tomu není jinak. Pírko v křídle však je delší a působí komicky. A dalšího jednoho takřka stejného bych v archívu našel.
Jsou vždy takoví slavíci zajímaví. Mám jednoho, který časem „zešedivěl“. Znovu ale jen v případě jednoho pírka a nemohu si být úplně jist, zda prve jsem problém nepřehlédl. To by možná řekli jiní, zda je možné chybu v přenosu pigmentu během života nabýt.
Slavíků leucistních mám asi deset a dobře se pamatují. Nejčastěji bývá problém na hlavě.
A ještě jednu zajímavost vyzvednu.
Velmi často i odborná literatura připisuje slavíkům černé oko. Sami vidíte, že tomu tak ve skutečnosti není. Několikrát jsem už na chybu upozornil. Oba hnědí slavíci jak obecný tak tmavý mají duhovku nádherně hnědou.
A ještě jednu přidám.
Španělští kolegové hledají u samců „námrazový efekt“ na krku. Sleduji ten znak dlouho a nedá se říct, že by platil. Výraznost „lítá, jak půllitr v nůši“, některý je šedivý nádherně, jiný málo. S tím ještě, že samozřejmě ptáci v prvním peří tolik „nemrazí“. No a samičky? Mají i nemají, jak které. Tento slavík, jak vidíte – nic moc.
Vážení příchozí.
Slunovrat nám už nalil sílu, slavíci jsou všichni v zimovištích (i ti tmaví), co víc si ještě přát. Asi štěstí. Ono je to už strašně odrčené, ale bez štěstí se daleko nedostaneme. A vůbec teď nemyslím na ty s vsazeným tiketem.
Štěstí je potřeba jinde, hlavně v životě. A taky v ornitologii! Vždyť kolik jsem výsledků – těch špičkových – pořídil bez něj? Moc jich nebude. I když prý přeje připraveným, jak mi řekli kdysi ze stanice, v případě objevu hybridní samice ve volné přírodě. To ostatně ocenil i pan primátor města na soutoku Klenice a Jizery. Vždyť se to tehdy (jak strašně to letí) narodilo na městské periferii! To je jakýsi nadrozměr toho štěstí. Kdybych asi všude očekával takový moment pro výzkum, tam opravdu ne.
To slavík „Ital“, ten si pro tu událost vybral svahy pod Babou a to je nějaké místečko!
Výhled na severovýchodní panoramata – a že tam těch kamejí je! Třeba Trosky nebo Kozákov.
Na Troskách nahoře chytil jednou v létě v noci netopýrář do sítě králíčka ohnivého na tahu. Kozákov nám až sem nasypal nádherné šutry – drahokamy.
A víte co, já sem jeden dám. Už ho možná odněkud znáte, ale sedněte si k němu a chvíli se skrz něj dívejte.
Vytáh´sem ho jednou z Jizery. A tu mám taky rád. Ale to bych zas odbočil, dám ten achát a končím.
(Jen pro Štědrý den, ještě přijdu).
PFky posíláme až po prvních svátcích.

4 odpovědi na “Jenom pár obrázků”

  1. Dejte vědět, kam patříte. Zda Vás zajímají více texty odborné, nebo ty ostatní. Něco ještě klidně připravím podle Vás, když se nám blíží ten Silvestr, Jene. A díky. Pavel Kverek

  2. Nejsem ornitolog, ani přírodovědec a Váš blog sleduji pravidelně, především z toho důvodu, že se příroda v mém okolí za posledních let velmi změnila, bohužel v negativním smyslu. To co bývalo v mém okolí obvyklé, se stává neobvyklým a velmi vzácným (ještěrky, různé druhy motýlů, brouci – berušky, atd.). Čtu jak odborné texty, ale hlavně ty ostatní. Těm odborným ne zcela rozumím (např. popis křídel), ale pokud mám čas, snažím se je přečíst víckrát a lépe pochopit. Díky Vám nyní vím, že existuje více druhů slavíků a že dokonce, pokud správně chápu, dochází k vývoji nového druhu – hybridního (slavík obecný + slavík tmavý). Zajímavé jsou i Vaše poznatky a příhody při výzkumu. Váš blog mě také upozorňuje na přílet slavíků a díky Vám se mi podařilo zaznamenat – zaslechnout jednoho i v mém okolí. Příští rok na jaře ho budu očekávat a věřím, že přiletí, aby mi potvrdil, že s českou přírodou to ještě není tak zlé. Těším se na další informace. Zdravím do Kněžmostu.

  3. Dobře, tak já připravím téma tak trochu podle Vás. Za to, že sem chodíte takhle věrně. Napsal jste asi téměř vše, co bylo mým záměrem, kdysi. Z toho mám radost. Následující příspěvek bude tedy tak trochu podle Vašich vět tady. Pak už dám něco na závěr roku – no a, pak už bychom mohli zase pomalu "odpočítávat" blížící se potěšení.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

css.php