O nic míň než o život!

Žádné komentáře u textu s názvem O nic míň než o život!
Navštívil jsem jeden motýlí web (Koláčkova galerie motýlů). Autor nabízí aktuálně právě otakárka ovocného a v galerii má i hodně otrhaného.
Soudí, že snad jim křídla poškozují lovící ptáci. Ano, je to tak.
Oba naši otakárci klamou tělem a to jim často zachrání život. Očka na dolním okraji křídel a ostruhy coby falešná tykadla zajistí, že ťuhýci, kteří jsou specialisty právě na lov motýlů, se občas napálí. Motýli pak létají potrhaní, udrželi však život a to se počítá!
Na stráních Baby nad Starou Studénkou je díky keřům ťuhýků stále dost. A proto tam v létě otakárci vypadají třeba i takto:
Otakárci jsou poměrně rychlí letci, ale ťuhýci jsou na motýly také dobří. Hlídkují na postranních či vrcholových větvích a třepotavým letem je přepadají.
Prolezu archiv a jednoho představím, snad nějakého najdu, v odchytech slavíků se občas objeví. Při kroužkování však třeba zvýšené opatrnosti, má ostrý zobák a umí jej výtečně používat.
Našel jsem mladého, tohoročního.
Jak ta živější část roku putuje naší krajinou, nabízí pěkné scenérie. Zas jsem viděl třepotání motýlic kousek od Klenice, namlouvání žluťásků čičorečkových v lukách, kde samička je bělavá, sameček žlutý a menší. A na rozdíl od ní, poblázněný. Slunce na ně ukazovalo prstem, když naplňovali poslání. Tohle moje kroky vždycky zastaví, dokážu energii všech těch droboučkých dočkání se pobírat. A drží dlouho.
Nikdo z nich si v krajině nestýská, k čemu taky. Teď běží každému jeho jedinečný výměr, a znají-li být šťastni – pak určitě jsou. A přitom jde co chvíli o život!
Začneme psát nový měsíc, slavičí už poslední. Už teď některá místní křoví o ně zchudla.
Najdete tady reportáž od Žehuňského rybníku, kam se chystám diskutovat a kolem rezervace chytat slavíky. Běží tam odchyty rákosinových ptáků, vedené týmem odborníků.
Pak pojedu do Jeseníků k odchytům na světlo. Taky tradičně. Tam zastihnu asi poslední slavíky letošní sezóny.
Mezitím ovšem ještě projdu místní křoví, budeme sledovat tukové zásoby budoucích migrantů, i případné prodlevy doma. Až odletí, dáme se do úvah.
Tak ještě měsíc prázdnin, ještě tři dekády v terénu! A výstupy z nich na slavičí blog.
Ať se vám daří, máte-li chuť se o to pokoušet.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

css.php